Karkówka w ciemnym i aromatycznym sosie własnym
Składniki:
6 plastrów karkówki
Pół czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
Sól, pieprz oraz majeranek
Mąka
Woda
Olej do smażenia
Karkówkę pokroić w plastry na grubość ok 2-3 cm. Umyć, osuszyć i doprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem.
Paprykę pokroić w cienkie plastry a cebulę obrać i pokroić w krążki.
Mięso obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Karkówkę smażymy na małym ogniu z dwóch stron na mocno brązowy kolor. Karkówki nie smażymy aż zrobi się czarna i twarda.
Gdy mięso jest już ładnie zarumienione, podlać całość wodą. Karkówkę dusimy ok 10 minut, pod przykryciem co jakiś czas ją przewracając. Wywar w którym dusi się karkówka zrobi się ciemno-brązowy oraz aromatyczny.
W osobnym rondelku podsmażyć paprykę z cebulą aż lekko się zarumienią.
Do dużej brytfanny przełożyć warzywa, mięso oraz wywar w którym dusiła się karkówka. Całość można jeszcze podlać wodą, jeśli wcześniej wywar się zredukował przy duszeniu.
Całość doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i dusić ok 40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec sos zaciągnąć mąką i gotowe.
Smacznego!😍
Komentarze
Prześlij komentarz