Ciasto bez pieczenia Milky Way :)


Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Milky Way 馃槏

Sk艂adniki : ( szkl. o pojemno艣ci 250 ml)

Sp贸d: 
200 g jasnych herbatnik贸w
100 g mas艂a

Herbatniki zblendowa膰 na piasek. Mas艂o rozpu艣ci膰 w rondelku na ma艂ym ogniu, nast臋pnie doda膰 do pokruszonych herbatnik贸w, dok艂adnie wymiesza膰 i wy艂o偶y膰 na blaszk臋 o wym.25x25. Ciasteczka wyg艂adzi膰 za pomoc膮 艂y偶ki lekko przygniataj膮c.

Masa mleczna:
1 szklanka mleka
P贸艂 szklanki cukru
250g mas艂a
3.5 szklanki mleka w proszku

Mleko przela膰 do garnuszka, doda膰 cukier ( ca艂o艣膰 podgrzewa膰 na ma艂ym ogniu- ale nie zagotowujemy) a gdy cukier si臋 ca艂kowicie rozpu艣ci doda膰 mas艂o i miesza膰 a偶 do momentu ca艂kowitego roztopienia si臋 mas艂a. Nast臋pnie ca艂o艣膰 przela膰 do wi臋kszej miski i do jeszcze ciep艂ego mleka z mas艂em dodawa膰 stopniowo mleko w proszku. Masa powinna wyj艣膰 g臋sta i g艂adka bez grudek.
Jeszcze ciep艂膮 mas臋 wyla膰 na pokruszone herbatniki i rozsmarowa膰 po ca艂o艣ci.

Prze艂o偶enia : 
1 warstwa herbatnik贸w ( ok 125 g)
Masa kr贸wkowa 460g
2 warstwa herbatnik贸w  ( ok 125g)

Na mas臋 mleczn膮 uk艂adamy 1 warstw臋 herbatnik贸w. Na herbatniki wyk艂adamy mas臋 kr贸wkow膮 i rozsmarowujemy po ca艂o艣ci. Na mas臋 kr贸wkow膮 wyk艂adamy 2 warstw臋 herbatnik贸w i wk艂adamy ciasto do lod贸wki. 


Masa 艣mietanowa: 
300ml 艣mietanki krem贸wki
2 艂y偶ki cukru pudru
30 ml wrz膮cej wody
2 艂y偶eczki 偶elatyny

Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubi膰 mikserem na sztywno z cukrem pudrem. W 30ml wrz膮cej wody rozpu艣ci膰  2 艂y偶eczki 偶elatyny, wymiesza膰 a gdy 偶elatyna jest jeszcze ciep艂a doda膰 do niej 2 艂y偶eczki ubitej 艣mietany ( 偶eby j膮 zahartowa膰 ) dok艂adnie wymiesza膰 a nast臋pnie z powrotem wla膰 do ubitej 艣mietany ca艂y czas miksuj膮c.

Na drug膮 warstw臋 herbatnik贸w wy艂o偶y膰 ubit膮 艣mietan臋, rozsmarowa膰 po ca艂o艣ci a nast臋pnie w艂o偶y膰 ciasto do lod贸wki na ca艂膮 noc, 偶eby kremy zastyg艂y. Rano zrobi艂am polew臋 馃榾

Polewa: 
100 g mas艂a
5 艂y偶ek cukru
3 艂y偶ki mleka
3 艂y偶ki gorzkiego kakao

Wszystkie sk艂adniki prze艂o偶y膰 do rondelka i podgrzewa膰 na ma艂ym ogniu a偶 wszystkie sk艂adniki si臋 rozpuszcz膮 i po艂膮cz膮. Polewa powinna wyj艣膰 lekko g臋sta i g艂adka.
Polew臋 przestudzi膰 a nast臋pnie wy艂o偶y膰 na wierzch ciasta. Polewa nie mo偶e by膰 zbyt ciep艂a bo wsi膮knie w krem, trzeba polew臋 r贸wnie偶 rozprowadzi膰 dosy膰 szybko po cie艣cie, bo jak zacznie zastyga膰 to ci臋偶ko b臋dzie si臋 j膮 rozprowadza艂o. 
Ciasto w艂o偶y膰 ponownie do lod贸wki na kilka godzin i mo偶na zajada膰 馃挏
Smacznego!






 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!