Zapiekanka a'la lasagne
Przepis na zapiekankę a'la lasagne!! Jest łatwa, pyszna i aromatyczna, poprzez połączenie ziół prowansalskich oraz czosnku poczujemy się jak w włoskiej restauracji 😍
Składniki:
1 kg ziemniaków
700 g mięsa mielonego
2-3 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
sól, pieprz
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
200 g koncentratu pomidorowego
100 g sera żółtego w plastrach
Sos beszamelowy:
20 g masła ( ok 2 łyżki)
1,5 łyżki mąki
400 ml mleka ( ok 2 szklanki)
sól, pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Ziemniaki kroimy w plastry ( nie za grube) i gotujemy w osolonej wodzie ok 5-10 minut, nie mogą być rozgotowane, najlepiej żeby były na wpół twarde.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, czosnek, paprykę czerwoną, sól, pieprz, zioła prowansalskie a na koniec koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażymy i mieszamy
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę oraz powoli wlewamy mleko, wszystko energicznie mieszamy, tak by nie powstały grudki, gdy sos jednak robi się zbyt gęsty, możemy dodać jeszcze trochę mleka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do żąroodpornego naczynia wkładamy kolejno: połowę ugotowanych ziemniaków, całe mięso mielone, pomidor w plasterkach, połowę sosu beszamelowego, żółty ser, na to 2 połowę ziemniaków, ser żółty oraz resztę sosu beszamelowego.
Całą zapiekankę pieczemy ok 40 minut w 220 C, bez termoobiegu.
Smacznego!!!👌
Komentarze
Prześlij komentarz