Barszcz biały na zakwasie i wędzonką
Przepis na pyszny biały barszcz na zakwasie oraz wędzonką😀
Zupa, która sprawdzi się jako tradycyjne danie wielkanocne ale i nie tylko.
Składniki :
Surowa białą kiełbasa 500g
wędzona kiełbasa 300 g
wędzony boczek ok 150 g
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
sól-2 łyżeczki
2 średnie marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
kawałek pora
2-3 ziemniaki
4-5 jajek
majeranek
zakwas białego barszczu ok 500ml
kwaśna śmietana 3-4 łyżki
Białą kiełbasę gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym oraz solą ok 25 minut, do momentu ugotowania się kiełbasy. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę do przestygnięcie a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. W między czasie gdy warzywa nam się gotują, kroimy również w kostkę kiełbasę i boczek wędzony oraz cebulę. Najpierw podsmażamy kiełbasę z boczkiem a następnie wrzucamy do tego cebulę. Na koniec doprawiamy majerankiem, dzięki temu mamy lepszy smak i aromat. Całość wrzucamy z patelni do zupy, dodajemy zakwas oraz zabielamy śmietaną. Zupę doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami. Smacznego!!😀
Komentarze
Prześlij komentarz