Gołąbki w sosie pomidorowo-serowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g ryżu
1 łyżeczka ziarenek smaku
2 łyżeczki majeranku
pieprz
1 główka kapusty białej lub włoskiej
Bulion do zalania gołąbków
Sos:
200 g żółtego sera
200 g koncentratu pomidorowego
50 ml bulionu
1 łyżeczka bazylii
2 ząbki czosnku
Farsz: mięso mielone, ugotowany ryż oraz przyprawy mieszamy i doprawiamy do smaku.
Gotowy farsz nakładamy w sparzone liście kapusty. Gotowe układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem. Gołąbki gotujemy ok 1 godziny lub do miękkości kapusty.
Żółty ser tarkujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, bulion oraz przyprawy- wszystko mieszamy.
Gotowe gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy naszym sosem i pieczemy w piekarniku ok 25 min w 200C, góra dół.
Smacznego!!💓
Komentarze
Prześlij komentarz