Sernik z musem malinowym
Przepis na puszysty sernik z musem malinowym馃槏
Sk艂adniki:
Czekoladowy sp贸d brownie:
65g ciemnej czekolady
65 g mas艂a
50g cukru
1 jajko
40g m膮ki
Mas艂o ucieramy z cukrem. Czekolad臋 roztopi膰 i ostudzone po艂膮czy膰 z mas艂em. Oddzielnie ubi膰 jajko na pian臋. Przesian膮 m膮k臋 dodajemy do masy czekoladowej oraz ubit膮 pian臋 a na ko艅cu 偶贸艂tko.
Brownie pieczemy w tortownicy o wym.26 cm przez 8 minut w temperaturze 175C g贸ra- d贸艂
Mus malinowy:
Maliny chwile gotujemy w garnuszku z cukrem, nast臋pnie przecieramy przez sitko by pozby膰 si臋 pestek. Uzyskany mus b臋dziemy tworzy膰 wzorki na serniku a reszta jako polewa do sernika.
Masa serowa:
500 g twarogu p贸艂t艂ustego
500 g serka mascarpone
80 ml 艣mietanki 30%
3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanka cukru
5 jajek
Twar贸g trzeba zmieli膰 dwukrotnie. Wszystkie sk艂adniki przek艂adamy do miski z twarogiem i miksujemy. Gotow膮 mas臋 serow膮 wyk艂adamy na podpieczony sp贸d. Na wierzch sernika wyk艂adamy po 艂y偶eczce mus malinowy a wyka艂aczk膮 zrobi膰 贸semki lub wzorki.
Sernik pieczemy w k膮pieli wodnej w 175C g贸ra-d贸艂 przez 15 minut, nast臋pnie zmniejszamy do temperatury 120C i pieczemy przez 90 minut.
Sernik po upieczeniu wk艂adamy do lod贸wki na ca艂膮 noc, Gotowy polewamy musem malinowym. Smacznego!!
Komentarze
Prze艣lij komentarz