Ciasto czekoladowe z masą truskawkową
Ciasto
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
Składniki dodajemy po kolei do rondelka i podgrzewamy jak na polewę. Następnie studzimy.
5 jaj
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę na sztywno i dodajemy: przestudzoną polewę, mąkę, żółtka, cukier puder, proszek oraz sodę.
Ciasto pieczemy w 170C, góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto dzielimy na pół (przekrajamy wzdłuż)
Masa truskawkowa
0,5 kg mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa (71g)
Truskawki na wpół zamrożone blendujemy jak na sorbet. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do truskawek.
Masę truskawkową przelewamy na 1 połowę ciasta.
Masa śmietanowa
800ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
1 galaretka truskawkowa (71g)
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dzielimy ją na pół. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzoną dodajemy do jednej miski z masą śmietanową a następnie wykładamy na masę truskawkową na to drugi placek czekoladowy a na wierzch 2 masę śmietanową wymieszaną z śmietanfixami. Ciasto oprószyłam starkowaną mleczną czekoladą.
Ciasto włożyłam do lodówki na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO!!😉😉💓💓
Komentarze
Prześlij komentarz