Ciasto czekoladowe z masą truskawkową



 


Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z masą truskawkową💓💓
To ciasto to u mnie hit na imprezach rodzinnych:) Ciacho można zrobić o każdej porze roku, truskawki mogą być mrożone😉


Ciasto
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao

Składniki dodajemy po kolei do rondelka i podgrzewamy jak na polewę. Następnie studzimy.

5 jaj
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru 
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę na sztywno i dodajemy: przestudzoną polewę, mąkę, żółtka, cukier puder, proszek oraz sodę.

Ciasto pieczemy w 170C, góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto dzielimy na pół (przekrajamy wzdłuż)

Masa truskawkowa

0,5 kg mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa (71g)

Truskawki na wpół zamrożone blendujemy jak na sorbet. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do truskawek.
Masę truskawkową przelewamy na 1 połowę ciasta.

Masa śmietanowa

800ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
1 galaretka truskawkowa (71g)

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dzielimy ją na pół. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzoną dodajemy do jednej miski z masą śmietanową  a następnie wykładamy na masę truskawkową na to drugi placek czekoladowy a na wierzch 2 masę śmietanową wymieszaną z śmietanfixami. Ciasto oprószyłam starkowaną mleczną czekoladą. 

Ciasto włożyłam do lodówki na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO!!😉😉💓💓


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!