Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
Przepis na pyszne kotleciki ziemniaczane z pieczarkami馃榾
Jest to danie bezmi臋sne ale kotlety za to bardzo syte i smaczne馃槈 Odk膮d je zrobi艂am pierwszy raz w domu rodzina cz臋sto prosi o te kotlety zamiast tradycyjnego "kotleta schabowego"馃檲馃檲
Sk艂adniki:
1 kg ziemniak贸w
1 szklanka (250ml) m膮ki pszennej
2 jajka
Farsz:
500 g pieczarek
2 cebul臋
gar艣膰 natki pietruszki
s贸l
pieprz
Panierka:
2 jajka
bu艂ka tarta
Pieczarki zetrze膰 na tarce na grubych oczkach i sma偶y膰 na oleju do momentu odparowania wody. Cebul臋 pokroi膰 w kostk臋 i zeszkli膰 na patelni. Pieczarki, cebul臋 oraz natk臋 pietruszki 艂膮czymy ze sob膮, Doprawi膰 do smaku sol膮 oraz pieprzem.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po wystygni臋ciu przepuszczamy przez prask臋 lub maszynk臋. Ziemniaki nie mog膮 by膰 z grudkami. Do ziemniak贸w dodajemy m膮k臋 oraz jajka. Ciasto zagniatamy i dzielimy, powinno wyj艣膰 14 porcji. Je艣li zbyt mocno si臋 klei mo偶na podsypa膰 ciasto m膮k膮 Ciasto rozp艂aszczamy lekko w d艂oniach i nak艂adamy farsz, tak jakby艣my lepili pierogi. Uformowane kotlety obtaczamy w jajku oraz bu艂ce tartej. Sma偶ymy na patelni z dw贸ch stron na z艂oty kolor.
Smacznego!!馃挀馃挀
Komentarze
Prze艣lij komentarz