Lekkie i puszyste ciasto z bor贸wkami i jagodami




Przepis na lekkie i puszyste ciasto z jagodami i bor贸wkami馃挀馃挀

Sk艂adniki:
6 jaj
3/4 szklanki cukru 
150 ml oleju (poj. szklanki 250 ml)
2 szklanki m膮ki pszennej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
400-600 gram owoc贸w

Bia艂ka oddzielamy od 偶贸艂tek. Bia艂ka ubijamy na sztywno dodaj膮c partiami cukier, tak by si臋 rozpu艣ci艂. Ubite bia艂ka powinny si臋 b艂yszcze膰 a konsystencja ma by膰 kremowa. Do masy dodajemy partiami 偶贸艂tka, powoli wlewamy ciurkiem olej a nast臋pnie przesiewamy m膮k臋 z proszkiem do pieczenia.
M膮k臋 r贸wnie偶 wsypujemy po jednej szklance tak by ciasto by艂o ca艂y czas napowietrzone od ubitych bia艂ek.
Gotow膮 mas臋 przelewamy na blaszk臋 do pieczenia o wym.24x24 i pieczemy w temp.170C przez ok 45-60 minut lub do momentu suchego patyczka.
Smacznego!!!馃槉
 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)