Karpatka z truskawkami
Przepis na karpatkę z truskawkami, idealne połączenie swoich ulubionych smaków😍😍
Składniki:
Całe opakowanie karpatki (w tym proszek na krem oraz na ciasto)
500 ml mleka
250 ml wody
325 g masła lub margaryny
4 jajka
330 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa (71 g)
200 g świeżych truskawek
Przygotowanie kremu:
300 ml mleka wlać do rondelka, pozostałe 200 ml rozrobić z proszkiem na krem a do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek cały czas energicznie mieszając aż krem zgęstnieje. Krem odstawiamy do przestygnięcia a gdy ostygnie wrzucić 200g masła, zmiksować na gładką masę a na koniec wrzucić pokrojone w kostkę 100g truskawek.
Przygotowanie ciasta:
125 g masła rozpuścić w wodzie a gdy się zagotuję wsypać zawartość torebki z ciastem, Masę cały czas energicznie mieszać aż zgęstnieje. Przestudzić a do ostygniętej masy wbić 4 jajka. Zmiksować. Gotową masę rozprowadzić na dużej blaszce do pieczenia (od piekarnika) i piec w 210C przez ok 25 minut.
Przygotowanie śmietanki:
Śmietankę ubić na sztywno. Całe opakowanie galaretki truskawkowej rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Gdy galaretka ostygnie wlać do ubitej śmietanki i ponownie wymieszać.
Upieczone i ostudzone ciasto podzielić na 2 części. Na pierwszy placek wyłożyć krem z truskawkami na to drugi placek a na wierzch ubitą śmietankę z galaretką. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry truskawki. Ciasto włożyć do lodówki aż śmietanka i krem stężeje.
Smacznego!!😊💓💓
Komentarze
Prześlij komentarz