Ciasto na zimno z wiśniami
Przepis na pyszne ciasto na zimno z wiśniami 🍒🍒🍒
Takie ciasto można zrobić o każdej porze roku:) Oczywiście latem korzystając z dobrodziejstw natury, do ciasta dajemy świeże owoce, zimą zaś możemy dać owoce mrożone lub ze słoika ( jeśli robicie latem kompoty:))
Składniki:
2 galaretki wiśniowe (75g)
200 g herbatników jasnych
100 g masła
500 ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
500 g wydrylowanych wiśni
Jedną galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody a drugą galaretkę w 1/4 szklanki wrzącej wody. Galaretki wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Herbatniki pokruszyć i wlać do nich rozpuszczone i przestygnięte masło. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę do pieczenia o wym. 24x24 przygniatając łyżką.
Wiśnie wydrylować z pestek.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej mascarpone oraz rozpuszczoną i przestygniętą galaretkę (tą galaretkę rozpuszczona w 1/4 szklance wody) Po wymieszaniu dodać 400 g wiśni i znów wymieszać. Do masy śmietanowej nie dodałam już cukru ale wedle uznania można sobie masę dosłodzić.
Masę śmietanową przełożyć na blaszkę z herbatnikami.
Ciasto włożyć do lodówki na jakieś 20 minut do lekkiego stężenia.
Ciasto włożyć do lodówki na jakieś 20 minut do lekkiego stężenia.
Po tym czasie na ciasto ułożyć 100 g wiśni i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto z wiśniami wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto jest pyszne, łatwo oraz szybko się je robi.🍒🍒🍒🍒🍒
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz