Murzynek
Przepis na niezawodne ciasto - murzynek! Pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Przepis bardzo łatwy oraz ekspresowy w wykonaniu
Składniki: (szklanka o poj.250 ml)
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki dżemu ( u mnie wiśniowy)
Garść orzechów włoskich
Blaszka do pieczenia 20x30
Blaszka do pieczenia 20x30
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać za pomocą miksera. Następnie wyłożyć na blaszkę i piec w 180C bez termoobiegu, góra-dół przez ok 1 godzinę. A w zależności od piekarnika ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
100 g masła
5 łyżek cukru
3-4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
100 g masła
5 łyżek cukru
3-4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Garść wiórek kokosowych
Masło, cukier, kakao oraz mleko przełożyć do rondelka i podgrzewać aż wszystko się rozpuści a składniki ze sobą połączą.
Ciasto po upieczeniu oblać polewą czekoladową a górę posypać wiórkami kokosowymi
Smacznego!💓
Komentarze
Prześlij komentarz