Og贸rki kiszone
Przepis na og贸rki kiszone馃槈馃槈 kt贸re zawsze wychodz膮馃挌馃挌
Sk艂adniki: na 5 kg og贸rk贸w i 4 l solanki wysz艂o mi 10 s艂oik贸w litrowych
5 kg og贸rk贸w
korze艅 chrzanu
czosnek
koper-kwiat oraz 艂odygi
S艂oiki litrowe
Solanka:
4L wody
4 艂y偶ki soli : specjalna do przetwor贸w- niejodowana
Wod臋 zagotowa膰 z sol膮 i odstawi膰 do ca艂kowitego przestygni臋cia.
S艂oiki dok艂adnie umy膰 i wyparzy膰 wraz z wieczkami.
Og贸rki r贸wnie偶 dok艂adnie umy膰 i wybiera膰 mniej wi臋cej jednakowej wielko艣ci. Og贸rki musz膮 by膰 twarde, bez nawoz贸w (inaczej og贸rki wyjd膮 niedobre-mi臋kkie)
Czosnek obra膰 a wi臋ksze z膮bki przekroi膰 na p贸艂
Korze艅 chrzanu obra膰, podzieli膰 na s艂upki
艁odygi kopru r贸wnie偶 podzieli膰 lub pokroi膰 na kr贸tkie s艂upki
Do ka偶dego s艂oika na dno w艂o偶y膰 kwiat kopru oraz jego 艂odygi. Og贸rki wk艂adamy ciasno, mi臋dzy og贸rki wcisn膮膰 po jednym s艂upku chrzanu oraz dwa z膮bki czosnku. Na sam膮 g贸r臋 w艂o偶y膰 kwiat kopru.
Ostygni臋t膮 solank膮 zalewamy s艂oiki z og贸rkami.
Og贸rki musz膮 by膰 zanurzone.
Przed zakr臋ceniem, w ka偶dym s艂oiku dok艂adnie wytrze膰 do sucha boki oraz nakr臋tk臋. Je艣li po zakr臋ceniu i przechyleniu s艂oika cieknie, prosz臋 zmieni膰 nakr臋tk臋, wytrze膰 s艂oik oraz nakr臋tk臋 i ponownie zakr臋ci膰.
S艂oiki odstawiamy, one sobie pracuj膮 a po kilku dniach gdy woda jest ju偶 m臋tna wynosimy do piwniczki.
Smacznego馃挌馃挌馃挀
Komentarze
Prze艣lij komentarz