Puszyste i mi臋ciutkie jagodzianki
Przepis na pyszne jagodzianki馃槏馃槏
Sk艂adniki na 15 sztuk jagodzianek
(szklanka ma pojemno艣膰 250ml)
(szklanka ma pojemno艣膰 250ml)
Rozczyn:
P贸艂 szklanki mleka
30 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
1 艂y膮ka m膮ki
1 艂y偶ka cukru
Mleko podgrzewamy lekko. Do letniego mleka wkruszamy dro偶d偶e oraz wsypujemy m膮k臋 i cukier. Ca艂o艣膰 wymiesza膰 i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na jakie艣 15-20 minut
Ciasto:
500 g m膮ki pszennej
100 g mas艂a
p贸艂 szklanki mleka
3 偶贸艂tka
p贸艂 szklanki cukru
1 艂y偶eczka cukru waniliowego
rozczyn dro偶d偶owy
Mas艂o rozpu艣ci膰 w ciep艂ym mleku. M膮k臋 przesia膰 do du偶ej miski. Wla膰 przestudzone mas艂o z mlekiem, doda膰, 偶贸艂tka, rozczyn dro偶d偶owy, cukier oraz cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy. Nie mo偶e by膰 klej膮ce, musi odrywa膰 si臋 od r臋ki, dlatego w razie konieczno艣ci mo偶na podsypa膰 m膮ka. Po wyrobieniu ciasto przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na jakie艣 40 minut.
Nadzienie:
400 g jag贸d
3 艂y偶ki cukru pudru
1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
Owoce po艂膮czy膰 cukrem oraz m膮ka.
Wyro艣ni臋te ciasto podzieli膰 na r贸wne cz臋艣ci. Ja ciasto zrolowa艂am w wa艂ek i za pomoc膮 no偶a pokroi艂am na 15 kawa艂k贸w. Ka偶dy kawa艂ek rozp艂aszczy艂am w d艂oniach jak placek i na艂o偶y艂am po 1 艂y偶ce owoc贸w. Jagodziank臋 szczelnie sklei膰, by podczas pieczenia nie wylecia艂 sok z owoc贸w. Jagodzianki kleimy podobnie jak pierogi, na koniec uformowa膰 na tak膮 pod艂u偶n膮 bu艂k臋.
Gotowe jagodzianki prze艂o偶y膰 na du偶膮 blach臋 do pieczenia wy艂o偶on膮 papierem. Ka偶d膮 jagodziank臋 posmarowa膰 mlekiem.
Jagodzianki pieczemy w 180C przez 12 minut, lub w zale偶no艣ci od piekarnika lub je艣li chcemy bardziej podpieczon膮 g贸r臋 pieczemy 15-17 minut.
Jagodzianki po upieczeniu polukrowa膰 lukrem lub posypa膰 cukrem pudrem. S膮 mi臋ciutkie, puszyste oraz bardzo smaczne.
Smacznego!!馃挅馃挅
Komentarze
Prze艣lij komentarz