Puszyste i mięciutkie jagodzianki
Przepis na pyszne jagodzianki😍😍
Składniki na 15 sztuk jagodzianek
(szklanka ma pojemność 250ml)
(szklanka ma pojemność 250ml)
Rozczyn:
Pół szklanki mleka
30 g świeżych drożdży
1 łyąka mąki
1 łyżka cukru
Mleko podgrzewamy lekko. Do letniego mleka wkruszamy drożdże oraz wsypujemy mąkę i cukier. Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut
Ciasto:
500 g mąki pszennej
100 g masła
pół szklanki mleka
3 żółtka
pół szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
rozczyn drożdżowy
Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do dużej miski. Wlać przestudzone masło z mlekiem, dodać, żółtka, rozczyn drożdżowy, cukier oraz cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy. Nie może być klejące, musi odrywać się od ręki, dlatego w razie konieczności można podsypać mąka. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.
Nadzienie:
400 g jagód
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce połączyć cukrem oraz mąka.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części. Ja ciasto zrolowałam w wałek i za pomocą noża pokroiłam na 15 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyłam w dłoniach jak placek i nałożyłam po 1 łyżce owoców. Jagodziankę szczelnie skleić, by podczas pieczenia nie wyleciał sok z owoców. Jagodzianki kleimy podobnie jak pierogi, na koniec uformować na taką podłużną bułkę.
Gotowe jagodzianki przełożyć na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Każdą jagodziankę posmarować mlekiem.
Jagodzianki pieczemy w 180C przez 12 minut, lub w zależności od piekarnika lub jeśli chcemy bardziej podpieczoną górę pieczemy 15-17 minut.
Jagodzianki po upieczeniu polukrować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Są mięciutkie, puszyste oraz bardzo smaczne.
Smacznego!!💖💖
Komentarze
Prześlij komentarz