Ciasto jogurtowo- dyniowe
Jesień to niesamowity czas na gotowanie i pieczenie, dlatego łapcie przepis na pyszne ciasto jogurtowo-dyniowe!:)
Ciasto jest delikatne, wilgotne oraz bardzo syte.😉
Link do filmu
Składniki: (pojemność szklanki 250 ml)
Pół dyni (ok 300-400g)
Woda
Dynię obrać ze skórki, miąższ i pestki wyrzucić. Dynię pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości (ok 15 minut). Odcedzić z wody.
Po ugotowaniu rozgnieść widelcem i zrobi się purée z dyni.
Łączna ilość dyni jaka wyszła po przełożeniu do szklanki to 1,5 szklanki purée z dyni
Masa:
6 całych jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
120 ml jogurtu naturalnego (ok pół szklanki
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej ( np. do piernika)
Blaszka do pieczenia 25x25
Jajka ubić za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Jajka ubijać z cukrem ok 10 minut aż zrobią się puszyste. Do masy jajecznej dodać kolejno puree z dyni, mąkę, jogurt naturalny, proszek do pieczenia oraz przeprawę korzenną. Jeśli nie lubicie można dać esencję wanilii lub goździki.
Polewa:
Sok z cytryny
cukier puder
Orzechy arachidowe
Ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w 180C przez 35 minut lub do momentu suchego patyczka.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ma wyjść lejąca gęsta konsystencja- lukier. Orzechy posiekać drobno.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem, ona troszkę wsiąknie w wierzch ciasta a następnie posypać orzechami.
Dynia jest mało wyrazista, dlatego w tym cieście dla podkręcenia smaku dodałam przyprawę korzenną😀 Eksplozja smakowa jest jeszcze wtedy gdy całość polejemy polewą cytrynową z orzechami.
U mnie w domu w okresie jesiennym to ciasto jest hitem, dlatego spróbujcie i przekonajcie się sami!
Smacznego!!💛💛
Komentarze
Prześlij komentarz