Paluchy czosnkowe


Przepis na szybk膮 przek膮sk臋- paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego馃挍馃挍

Sk艂adniki:
Ciasto francuskie 300 g
Serek 艣mietankowy 135 g
2 z膮bki czosnku
S贸l oraz pieprz do smaku
1 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich (mo偶e by膰 r贸wnie偶 bazylia lub oregano)
P贸艂 p臋czka natki pietruszki
1 jajko
20 g mas艂a
Patyczki od lod贸w
Czarnuszka

Serek 艣mietankowy wymiesza膰 z sol膮, pieprzem oraz czosnkiem przeci艣ni臋tym przez prask臋. Wszystko razem wymiesza膰.
Ciasto francuskie rozwin膮膰. Po ca艂o艣ci rozsmarowa膰 serek z przyprawami. Wierzch posypa膰 zio艂ami oraz posiekan膮 natk膮 pietruszki.
Ciasto z艂o偶y膰 na p贸艂 i pokroi膰 wzd艂u偶 na w膮skie paseczki  (ka偶d膮 na ok 5 cm)
Mas艂o roztopi膰 i posmarowa膰 wierzch wszystkich paseczk贸w.
Za pomoc膮 patyczka, na ka偶dym paseczku zrobi膰 wg艂臋bienie na 艣rodku.
Ciasto zwijamy w d艂oniach (obracamy)
Zawini臋te paluchy posmarowa膰 rozk艂贸conym jajkiem oraz posypa膰 czarnuszk膮.
Paluchy czosnkowe piec w 180C przez ok 30minut.

Super przek膮ska, kt贸ra sprawdzi si臋 na ka偶dym przyj臋ciu.
Smacznego!!馃挀

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Kark贸wka w ciemnym i aromatycznym sosie w艂asnym