Paluchy czosnkowe
Przepis na szybką przekąskę- paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego💛💛
Składniki:
Ciasto francuskie 300 g
Serek śmietankowy 135 g
2 ząbki czosnku
Sól oraz pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich (może być również bazylia lub oregano)
Pół pęczka natki pietruszki
1 jajko
20 g masła
Patyczki od lodów
Czarnuszka
Serek śmietankowy wymieszać z solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko razem wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć. Po całości rozsmarować serek z przyprawami. Wierzch posypać ziołami oraz posiekaną natką pietruszki.
Ciasto złożyć na pół i pokroić wzdłuż na wąskie paseczki (każdą na ok 5 cm)
Masło roztopić i posmarować wierzch wszystkich paseczków.
Za pomocą patyczka, na każdym paseczku zrobić wgłębienie na środku.
Ciasto zwijamy w dłoniach (obracamy)
Zawinięte paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem oraz posypać czarnuszką.
Paluchy czosnkowe piec w 180C przez ok 30minut.
Super przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.
Smacznego!!💓
Komentarze
Prześlij komentarz