Paluchy czosnkowe


Przepis na szybką przekąskę- paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego💛💛

Składniki:
Ciasto francuskie 300 g
Serek śmietankowy 135 g
2 ząbki czosnku
Sól oraz pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich (może być również bazylia lub oregano)
Pół pęczka natki pietruszki
1 jajko
20 g masła
Patyczki od lodów
Czarnuszka

Serek śmietankowy wymieszać z solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko razem wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć. Po całości rozsmarować serek z przyprawami. Wierzch posypać ziołami oraz posiekaną natką pietruszki.
Ciasto złożyć na pół i pokroić wzdłuż na wąskie paseczki  (każdą na ok 5 cm)
Masło roztopić i posmarować wierzch wszystkich paseczków.
Za pomocą patyczka, na każdym paseczku zrobić wgłębienie na środku.
Ciasto zwijamy w dłoniach (obracamy)
Zawinięte paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem oraz posypać czarnuszką.
Paluchy czosnkowe piec w 180C przez ok 30minut.

Super przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.
Smacznego!!💓

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!