Tort bezowy - Pavlova


Przepis na pyszną i efektowną bezę pavlova😍😍
Zachwyci gości oraz Wasze podniebienia😊 
Miałam przyjemność wykonać ten tort bezowy na urodziny i zrobił furorę na imprezie:)

Składniki

Beza:
6 białek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Białka muszą być w temperaturze pokojowej. białka ubijamy mikserem, gdy zacznie tworzyć się piana dodajemy stopniowo cukier - łyżka po łyżce. Żeby beza wyszła cukier musi się całkowicie rozpuścić. Podczas ubijania piany można popróbować czy cukier nie zgrzyta między zębami.
Do piany na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny. Całość już wymieszać za pomocą szpatułki. Piana powinna wyjść gęsta oraz błyszcząca.

Na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem, nałożyć rant od tortownicy - posłuży on do odmierzenia okręgu koła. Po nałożeniu do środka piany, wyjmujemy rant i formujemy brzegi bezy za pomocą łyżki. Przeciągamy od dołu do góry i tak uformowaną bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (150C ) a zaraz po włożeniu zmniejszyć temperaturę do 110 C i piec przez ok 2 godziny( trzeba znać swój piekarnik i czas pieczenia będzie różny, nawet do 2,5h)

W bezie po upieczeniu środek trochę opadnie, w środku będzie biała pianka. 



Krem:
400 g śmietanki 30%
200 g serka mascarpone
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru

Owoce do przystrojenia.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z mascarpone oraz cukrem pudrem. Na koniec dodać śmietanfixy, wtedy krem będzie sztywny oraz zwarty.

Do środka bezy włożyć krem a wierzch bezę ustroić owocami. 

Smacznego!!💜💛💚💓 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)