Tort bezowy - Pavlova
Składniki
Beza:
6 białek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Białka muszą być w temperaturze pokojowej. białka ubijamy mikserem, gdy zacznie tworzyć się piana dodajemy stopniowo cukier - łyżka po łyżce. Żeby beza wyszła cukier musi się całkowicie rozpuścić. Podczas ubijania piany można popróbować czy cukier nie zgrzyta między zębami.
Do piany na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny. Całość już wymieszać za pomocą szpatułki. Piana powinna wyjść gęsta oraz błyszcząca.
Na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem, nałożyć rant od tortownicy - posłuży on do odmierzenia okręgu koła. Po nałożeniu do środka piany, wyjmujemy rant i formujemy brzegi bezy za pomocą łyżki. Przeciągamy od dołu do góry i tak uformowaną bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (150C ) a zaraz po włożeniu zmniejszyć temperaturę do 110 C i piec przez ok 2 godziny( trzeba znać swój piekarnik i czas pieczenia będzie różny, nawet do 2,5h)
W bezie po upieczeniu środek trochę opadnie, w środku będzie biała pianka.
Krem:
400 g śmietanki 30%
200 g serka mascarpone
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru
Owoce do przystrojenia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z mascarpone oraz cukrem pudrem. Na koniec dodać śmietanfixy, wtedy krem będzie sztywny oraz zwarty.
Do środka bezy włożyć krem a wierzch bezę ustroić owocami.
Smacznego!!💜💛💚💓
Komentarze
Prześlij komentarz