Marynowane grzybki na ostro
Sk艂adniki:
ok 300 g ma艂ych grzyb贸w
1 ma艂a cebula
Grzyby oczy艣ci膰, wi臋ksze pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki, nast臋pnie dobrze wyp艂uka膰 pod bie偶膮c膮 wod膮.
Cebul臋 pokroi膰 w kr膮偶ki. Umyte grzyby przy艂o偶y膰 razem z cebul膮 do garnka, da膰 1 艂y偶eczk臋 soli, zala膰 wod膮 i gotowa膰 ok 5 minut.
Zalewa:
1 szklanka 250 ml wody
1/3 szklanki octu
4 p艂askie 艂y偶ki cukru
1 p艂aska 艂y偶eczka soli
p贸艂 p艂askiej 艂y偶eczki chili
1 艂y偶eczka ziela angielskiego
1 艂y偶eczka gorczycy
2-3 li艣cie laurowe
Wszystkie sk艂adniki da膰 do ma艂ego garnuszka i gotowa膰 ok 5 minut.
Odcedzone grzyby prze艂o偶y膰 razem z cebul膮 do wyparzonych s艂oiczk贸w (2x250ml lub 1 500ml).
Zala膰 zalew膮 i dobrze zakr臋ci膰 .
Ja swoje s艂oiczki z grzybami prze艂o偶y艂am dodatkowo do wi臋kszego garnka na dno wy艂o偶y艂am bawe艂nian膮 艣ciereczk臋 i gotowa艂am jeszcze 15 minut.
Je艣li grzyby zalewacie gor膮c膮 zalew膮 wystarczy s艂oik tylko dobrze zakr臋ci膰 i obr贸ci膰 do g贸ry dnem.
Grzybki idealnie sprawdz膮 si臋 na 艣wi膮tecznym stole lub na dowolnej uroczysto艣ci.
Smacznego!!馃挌馃挌
Komentarze
Prze艣lij komentarz