Marynowane grzybki na ostro


Przepis na pyszne marynowane grzybki na ostro馃槏
Do s艂oika mo偶na w艂o偶y膰 podgrzybki, ma艣laki, prawdziwki, kozaki itp. Zim膮 z ch臋ci膮 taki s艂oiczek otwieramy馃槒

Link do filmu

Sk艂adniki:
ok 300 g ma艂ych grzyb贸w
1 ma艂a cebula

Grzyby oczy艣ci膰, wi臋ksze pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki, nast臋pnie dobrze wyp艂uka膰 pod bie偶膮c膮 wod膮. 
Cebul臋 pokroi膰 w kr膮偶ki. Umyte grzyby przy艂o偶y膰 razem z cebul膮 do garnka, da膰 1 艂y偶eczk臋 soli, zala膰 wod膮 i gotowa膰 ok 5 minut.

Zalewa:
1 szklanka 250 ml wody
1/3 szklanki octu
4 p艂askie 艂y偶ki cukru
1 p艂aska 艂y偶eczka soli
p贸艂 p艂askiej 艂y偶eczki chili
1 艂y偶eczka ziela angielskiego
1 艂y偶eczka gorczycy
2-3 li艣cie laurowe



Wszystkie sk艂adniki da膰 do ma艂ego garnuszka i gotowa膰 ok 5 minut.

Odcedzone grzyby prze艂o偶y膰 razem z cebul膮 do wyparzonych s艂oiczk贸w (2x250ml lub 1 500ml).
Zala膰 zalew膮 i dobrze zakr臋ci膰 .

Ja swoje s艂oiczki z grzybami prze艂o偶y艂am dodatkowo do wi臋kszego garnka na dno wy艂o偶y艂am bawe艂nian膮 艣ciereczk臋 i gotowa艂am jeszcze 15 minut.

Je艣li grzyby zalewacie gor膮c膮 zalew膮 wystarczy s艂oik tylko dobrze zakr臋ci膰 i obr贸ci膰 do g贸ry dnem.

Grzybki idealnie sprawdz膮 si臋 na 艣wi膮tecznym stole lub na dowolnej uroczysto艣ci.
Smacznego!!馃挌馃挌







 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)