Pyszny sosik grzybowy ze świeżych grzybów leśnych
Przepis na pyszny sos grzybowy, który będzie idealnie pasował do makaronu typu spaghetti😍
Do sosu dałam podgrzybki oraz prawdziwki, ale do sosu można oczywiście dać maślaki, kanie, kozaki czy rydze.
Link do filmu
Składniki:
Ok 800 g grzybów jadalnych
2 średnie cebulę
2 ząbki czosnku
Śmietanka 30% - 200 g
Pęczek natki pietruszki
Sól oraz pieprz do smaku
Grzyby oczyścić, pokroić i wypłukać kilkakrotnie w wodzie a następnie przełożyć na durszlak.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę ją zeszklić a następnie dodać grzyby z durszlaka.
Grzyby z cebulą smażyć ok 20 minut, do smaku dodać sól oraz pieprz.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę oraz śmietankę. Całość przemieszać i dusić ok 2-3 minuty.
Smacznego!💓
Komentarze
Prześlij komentarz