Pyszny sosik grzybowy ze świeżych grzybów leśnych

 


Przepis na pyszny sos grzybowy, który będzie idealnie pasował do makaronu typu spaghetti😍 
Do sosu dałam podgrzybki oraz prawdziwki, ale do sosu można oczywiście dać maślaki, kanie, kozaki czy rydze.

Składniki:
Ok 800 g grzybów jadalnych
2 średnie cebulę
2 ząbki czosnku
Śmietanka 30% - 200 g
Pęczek natki pietruszki
Sól oraz pieprz do smaku

Grzyby oczyścić, pokroić i wypłukać kilkakrotnie w wodzie a następnie przełożyć na durszlak.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę ją zeszklić a następnie dodać grzyby z durszlaka. 
Grzyby z cebulą smażyć ok 20 minut, do smaku dodać sól oraz pieprz.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę oraz śmietankę. Całość przemieszać i dusić ok 2-3 minuty. 
Smacznego!💓


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!