Racuszki z dynią


Przepis na racuszki z dynią💛💛
Są delikatne oraz puszyste, można je przygotować na podwieczorek, śniadanie lub kolację. Nie tylko dzieci uwielbiają racuchy, dorośli również😊

Składniki: (szklanka o poj. 250 ml)
400 g dyni (ok 2 szklanki po starciu na tarce)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jogurtu naturalnego
4 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej do smażenia
Cukier puder 

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z miąższu oraz pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Do miski z dynią dodać mąkę, jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia a następnie wymieszać. Masa będzie dosyć gęsta.
Na rozgrzany olej nakładać po łyżce masę, formując racuszki.
Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor. Żeby racuszki dobrze się usmażyły, smażymy je na małym ogniu przez ok 2-3 minuty, dając im czas na wyrośnięcie oraz pilnując żeby się zbytnio nie przypiekły.
Po usmażeniu, racuchy wykładamy na papier, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu a na koniec racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!💛💛
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!