Suszone grzyby w piekarniku

 


Suszone grzyby馃榾


Najlepsze grzyby do suszenia to te najwi臋ksze, grzyby przed ususzeniem dok艂adnie trzeba oczy艣ci膰. Ju偶 ususzone grzyby przed spo偶yciem nale偶y kilkakrotnie wyp艂uka膰 z piasku i obgotowa膰. 
Ja ususzy艂am podgrzybki oraz borowiki. W moich stronach najcz臋艣ciej takie grzyby spotykam w lesie ale mo偶na r贸wnie偶 suszy膰 kanie, kozaki, ma艣laki rydze czy kurki. Zawsze kierujcie si臋 zasad膮, je艣li nie jeste艣cie pewni grzyba to go nie zbierajcie馃槈

Oczyszczone grzyby, pokroi艂am na plastry, wy艂o偶y艂am na blach臋 do pieczenia i suszy艂am w piekarniku w 60 C z termoobiegiem, zostawiaj膮c w drzwiczkach 艂y偶k臋 drewnian膮, tak 偶eby piekarnik by艂 lekko uchylony.
Po ok 4 godzinach grzyby przemiesza艂am i wy艂膮czy艂am piekarnik. Nast臋pnego dnia rano ponownie w艂膮czy艂am piekarnik i suszy艂am przez kolejne 4-5 godzin w 50-60 C co jaki艣 czas mieszaj膮c. 

W zale偶no艣ci od piekarnika, ilo艣ci oraz grubo艣ci grzyb贸w czas suszenia b臋dzie r贸偶ny, dlatego zagl膮dajcie do swoich grzyb贸w co jaki艣 czas mieszaj膮c. Mo偶ecie r贸wnie偶 zmienia膰 temperatur臋 je艣li znacie sw贸j piekarnik.

Po ususzeniu grzyby prze艂o偶y艂am do s艂oika, da艂am 2 艂y偶eczki ry偶u oraz 2 listki laurowe. Ry偶 odci膮gnie niepotrzebn膮 wilgo膰 a li艣膰 odgoni mole.

呕ycz臋 udanych zbior贸w oraz suszenia!
Pozdrawiam馃挀


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)