Szarlotka z bezą
Jesień to czas zbiorów jabłek i można z nich upiec pyszne ciasta ale na szczęście jabłka są dostępne przez cały rok😉 więc jeśli macie ochotę na pyszną szarlotkę, zrobicie ją o każdej porze roku😍
Link do filmu
Składniki na ciasto: (szklanka o poj.250 ml)
250 g masła
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
Pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszka do pieczenia 25x25
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. 1 mniejszą część włożyć do zamrażalnika a 2 większą wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Ciasto można rozpłaszczyć w dłoniach lub rozwałkować.
Ciasto ponakłuwać widelcem a następnie podpiec przez ok 20 minut w 175C do lekkiego zarumienienia.
4-5 jabłek (ok 600 g)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru pudru
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon i cukier puder, wymieszać, przełożyć do garnuszka i prażyć na małym ogniu przez ok 10-15 minut.
4 białka
1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno mikserem, dodając partiami cukier. Piana powinna być gęsta, błyszcząca a cukier dobrze rozpuszczony.
Na podpieczony spód ciasta, wyłożyć uprażone jabłka a na to ubitą pianę. Wyjąć z zamrażalnika schłodzone ciasto i zetrzeć na tarce lub odrywać małe kawałeczki i posypać wierz ciasta.
Szarlotkę włożyć ponownie do piekarnika i piec w 175C przez 35-40 (w zależności od piekarnika)
Szarlotka jest przepyszna! Jest delikatna oraz lekko chrupiąca. Moja rodzina zajada się tym ciastem i często prosi o kolejny wypiek😀
Smacznego pozdrawiam!!💓💓
Komentarze
Prześlij komentarz