Ciasto czekoladowe z polewą orzechowo-krówkową:)





 Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z polewą orzechowo-krówkową, sprawdzi się na każdą okazję:)
https://youtu.be/iDsHGceO-ks

Składniki:

Ciasto

Pół szklanki wody
1 szklanka cukru
200 g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady

Do rondelka dajemy wszystkie składniki i podgrzewamy na małym ogniu jak na polewę ale jej nie zagotowujemy. Gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa

W misce ubić jajka na puszystą masę, dodać najpierw 1 szklankę mąki, wlać całą polewę oraz drugą szklankę mąki, na koniec wsypać proszek do pieczenia. Gdy masa będzie miała jednolita, przelać ją na blaszkę do pieczenia o wym 20x30 i piec w 180 C przez 30 minut (góra-dół) lub do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto podzielić na dwie części ( ciasto przekroić wzdłuż).

Krem oraz polewa

500ml śmietanki 30%
1 puszka masy krówkowej (510g)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miodu
150g orzechów włoskich

W 30 ml wrzącej wody rozpuścić żelatynę następnie przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na  sztywno. Dodać do niej 3 łyżki masy krówkowej oraz przestudzoną żelatynę. Żelatynę wlać powoli małym strumieniem. Cały krem  wyłożyć na 1 placek czekoladowy i przykryć 2 plackiem.

Na patelnie dać miód, orzechy oraz pozostałą część masy krówkowej. Całość podgrzewać aż polewa będzie płynna. 
Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto i rozsmarować po całości. 

Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego!💓💓

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!