Ciasto czekoladowe z polewą orzechowo-krówkową:)
Składniki:
Ciasto
Pół szklanki wody
1 szklanka cukru
200 g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
Do rondelka dajemy wszystkie składniki i podgrzewamy na małym ogniu jak na polewę ale jej nie zagotowujemy. Gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
W misce ubić jajka na puszystą masę, dodać najpierw 1 szklankę mąki, wlać całą polewę oraz drugą szklankę mąki, na koniec wsypać proszek do pieczenia. Gdy masa będzie miała jednolita, przelać ją na blaszkę do pieczenia o wym 20x30 i piec w 180 C przez 30 minut (góra-dół) lub do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto podzielić na dwie części ( ciasto przekroić wzdłuż).
Krem oraz polewa
500ml śmietanki 30%
1 puszka masy krówkowej (510g)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miodu
150g orzechów włoskich
W 30 ml wrzącej wody rozpuścić żelatynę następnie przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej 3 łyżki masy krówkowej oraz przestudzoną żelatynę. Żelatynę wlać powoli małym strumieniem. Cały krem wyłożyć na 1 placek czekoladowy i przykryć 2 plackiem.
Na patelnie dać miód, orzechy oraz pozostałą część masy krówkowej. Całość podgrzewać aż polewa będzie płynna.
Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto i rozsmarować po całości.
Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!💓💓
Komentarze
Prześlij komentarz