Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Przepis na pyszne gołąbki z kaszą gryczaną oraz pieczarkami. Gołąbki sprawdzą się na obiad jak również na święta😉
Składniki:
2 saszetki kaszy gryczanej 100g
500 g pieczarek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
Kapusta na gołąbki
1 jajko
Sól, pieprz oraz majeranek do smaku
Bulion
Liście kapusty sparzyć. Kasze ugotować w osolonej wodzie.
Pieczarki oraz cebulę pokroić i usmażyć razem na patelni. Smażyć do momentu aż wyparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
Kaszę gryczaną wyjąć z torebek, przełożyć do większej miski, dodać pieczarki oraz jajko. Całość wymieszać.
Na sparzone liście kapusty nałożyć farsz, gołąbki dobrze zawinąć.
Na dno dużego garnka wyłożyć liście kapusty a na nie ciasno poukładać gołąbki. Zalać bulionem tak mniej więcej do połowy gołąbka i gotować do miękkości.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz