Golonka- najprostszy sposób na pyszną i mięciutką golonkę:)
Niektórzy lubią golonki gotowane a niektórzy pieczone. Ja zrobiłam 2w1 :)
Zobacz jaki mam łatwy i pyszny sposób na golonkę:)
Składniki:
- Ok 2 kg golonki
- 1-2 cebule
- 2-4 ząbki czosnku
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 4-6 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego
- Pół łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki soli
- Gorąca woda
- 2 łyżki musztady
- 2 łyżki oleju
- 2-4 liście laurowe
Umytą golonkę przełożyć do garnka. Dodać obraną cebulę, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz czosnek (w łupinie). Całość zalać gorącą wodą, tak żeby mięso było pod powierzchnią wody i gotować przez ok 3 godziny. Po tym czasie mięso jest już gotowe i można zajadać ale golonkę można dodatkowo posmarować sosem musztardowym :D Wymieszać olej z musztardą posmarować golonkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 15 minut w 190C lub do momentu zarumienienia się golonki:) Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz