Klopsiki wieprzowe w sosie paprykowo - pieczarkowym.
Przepis na łatwe i pyszne danie 😉
Składniki:
700g mięsa mielonego wieprzowego (może być również wołowe lub drobiowe)
500 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
300 ml przetartych pomidorów ( u mnie passata z ziołami)
Koperek lub natka pietruszki
Do smaku sól oraz pieprz
Mięso mielone doprawiamy swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przyprawami.
Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić.
Z mięsa mielonego uformować kulki i smażyć bez panierki na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Następnie przełożyć klopsiki do innego naczynia a na tym tłuszczu co smażyło się mięso wrzucić kolejno: cebulę, przeciśnięty czosnek, pieczarki oraz paprykę. Całość dusić pod przykryciem ok 20 minut, pod koniec dodać przetarte pomidory oraz klopsy. Chwilę jeszcze dusić. Sos można doprawić do smaku solą oraz pieprzem jeśli w smaku wyda się mało wyrazisty. Sos można podlać również odrobiną wody jeśli wyjdzie zbyt gęsty. Danie posypać koperkiem lub natką pietruszki dla wzmocnienia smaku.
Smacznego!💓💓
Komentarze
Prześlij komentarz