Mars- pyszne ciasto na zimno:)
Przepis na pyszne ciasto mars, kt贸re rozp艂ywa si臋 w ustach馃槏
Ciasto nie wymaga pieczenia, b艂yskawicznie si臋 go robi tak wi臋c serdecznie polecam ten przepis!馃挀
Link do filmu
Sk艂adniki:
Herbatniki jasne 450g
400 g 艣mietanki 30 %
250g serka mascarpone
Masa kr贸wkowa 460g
2 艂y偶eczki 偶elatyny
1 budy艅 czekoladowy 45g
500 ml mleka
2 艂y偶ki cukru
1 艂y偶ka skrobi
100 g mas艂a
Polewa:
120g mlecznej czekolady
50ml 艣mietanki 30%
Blaszk臋 o wym. 25x25 wyk艂adamy papierem.
Do garnka wla膰 300 ml mleka i zagotowa膰 a w pozosta艂ych 200ml rozprowadzi膰 budy艅 czekoladowy z cukrem oraz skrobi膮. Wymieszany proszek budyniowy wla膰 do gotuj膮cego si臋 mleka. Gdy masa budyniowa zg臋stnieje doda膰 mas艂o ca艂y czas mieszaj膮c. Po rozpuszczeniu si臋 mas艂a odstawi膰 budy艅 do lekkiego przestygni臋cia.
W 1/4 szklance gor膮cej wody wsypa膰 2 艂y偶eczki 偶elatyny, wymiesza膰 i odstawi膰 do przestygni臋cia.
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 30% ubi膰 na sztywno, pod koniec ubijania doda膰 przestudzon膮 偶elatyn臋, ma艂ym strumieniem ca艂y czas miksuj膮c na wolnych obrotach. P贸艂 puszki masy kr贸wkowej doda膰 do kremu oraz ca艂y serek mascarpone. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰 do momentu po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Do garnuszka wla膰 50ml 艣mietanki oraz wkruszy膰 czekolad臋. Ca艂o艣膰 miesza膰 na ma艂ym ogniu a偶 czekolada si臋 rozpu艣ci (nie zagotowujemy polewy)
1 warstwa: dno blaszki wy艂o偶y膰 herbatnikami, na to wy艂o偶y膰 po艂ow臋 puszki masy kr贸wkowej i rozsmarowa膰 po ca艂o艣ci
2 warstwa: na mas臋 kr贸wkow膮 wy艂o偶y膰 herbatniki a na nie jeszcze ciep艂y budy艅, ca艂o艣膰 r贸wnie偶 rozsmarowa膰.
3 warstwa: na mas臋 budyniow膮 po艂o偶y膰 zn贸w herbatniki, a na to masa 艣mietanow膮. Ciasto wk艂adamy do lod贸wki na ok 20 minut do lekkiego st臋偶enia po tym czasie wy艂o偶y膰 ostatni膮 4 warstw臋 herbatnik贸w.
4 warstwa: polew臋 jeszcze ciep艂膮 wyla膰 na herbatniki.
Ciasto w艂o偶y膰 do lod贸wki na ca艂膮 noc 偶eby kremy dobrze st臋偶a艂y.
Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz