Pierogi z kapustą i grzybami- przepis na sprawdzone ciasto na pierogi!!
Przepis na pyszne pierogi z kapusta i grzybami oraz na niezawodne ciasto, które nigdy się nie rozkleja ani nie pęka podczas gotowania😍
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
4 garście suszonych grzybów
Sól oraz pieprz do smaku
2 łyżeczki majeranku
Suszone grzyby przełożyć do miski i zalać wodą aż grzyby napęcznieją. Zmieć co najmniej 2 razy wodę grzybom w celu pozbycia się niechcianego piasku. Gdy grzyby napęcznieją przełozyć do garnka, zalać świeżą wodą i gotować ok 30 minut.
Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
Gdy kapusta i grzyby się ugotują, ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Pokroić drobno, przełożyć do miski dodać do smaku sól, pieprz oraz majeranek. Wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.
Ciasto na pierogi:
Ok 0,5 kg mąki pszennej typ 450
350 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypać mąką lub dodać wody. Ciasto musi odrywać się od rąk oraz powinno wyjść elastyczne i miękkie.
Ciasto najlepiej podzielić na 2 części. 1 połówkę przykryć ściereczką (żeby ciasto nie wyschło)
a drugą połówkę rozwałkować na cienki placek na ok 2 mm. Podczas wałkowania ciasto podsypywać mąką.
Następnie za pomocą szklanki wycinać kółka. Przed nałożeniem farszu ciasto dodatkowo rozciągnąć w palcach. Po nałożeniu farszu pieroga dokładnie skleić. Gotowe pierogi układać na suchą ściereczkę.
Do gotującej się osolonej wody wrzucać kolejno pierogi. Można do wody dolać 2 łyżki oleju żeby pierogi nie posklejały się podczas gotowania.
Pierogi gotować ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch co jakiś czas mieszając delikatnie łyżka drewnianą.
Ugotowane pierogi przełożyć na talerz i można się zajadać 😀
Smacznego!!💓💓
Komentarze
Prześlij komentarz