Kluski śląskie ze szpinakiem
Zielone kluski śląskie to nic innego jak kluski ze szpinakiem. Są delikatne i bardzo syte. Dla osób lubiących mocne smaki zachęcam dodania do szpinaku 2 ząbki czosnku oraz pieprz.
Składniki:
Przygotowanie
- Ok 1 kg ziemniaków
- 300 g świeżego szpinaku
- 12 łyżek mąki ziemniaczanej
- Opcjonalnie 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- Sól
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na miękko. Następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Odstawić do przestygnięcia. Do klusek wybierzcie ziemniaki sypkie z dużą zawartością skrobi ziemniaczanej. W misce podzielcie ziemniaki na 4 równe części, jedną część ziemniaków wyjmijcie a w to miejsce wsypcie skrobie do wysokości ziemniaków. Ziemniaki z mąką zagnieść. Szpinak przełożyć do większej miski, dodać skrobię oraz jajka. Zblendować całość na gładką masę. Następnie przełożyć ziemniaki do miski ze szpinakiem i ponownie zagnieść. Jeśli ciasto jest luźne w razie konieczności podsypać skrobią lub nawet 2-3 łyżki mąki pszennej. Gdy ciasto będzie się odrywać od ręki można zacząć formować kluski z wgłębieniem na środku. Kluski układać na suchej ściereczce lub na blat posypany mąka. Do osolonej i gotującej się wody wrzucić kluski i gotować ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe kluski wyłożyć na talerz i można się zajadać. Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz