Ciasto bez pieczenia cappuccino - pyszne i kremowe!:)




Przepis na ciasto cappuccino- 艂atwe i szybkie ciasto bez pieczenia馃槏


Sk艂adniki: 
500ml 艣mietanki 30%
250g serka mascarpone
2 mleczne czekolady - 90g
2 艂y偶eczki 偶elatyny
1/4 szklanki wrz膮cej wody
2 艂y偶ki cukru pudru
Ok 200g biszkopt贸w
4 艂y偶ki cappuccino w proszku (smak 艣mietankowy)
Blaszka o wym. 25x25

Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubi膰 na sztywno, pod koniec dodaj膮c mascarpone oraz cukier puder. 
W 1/4 szklance wrz膮cej wody rozpu艣ci膰 偶elatyn臋, wymiesza膰 i odstawi膰 do przestygni臋cia.
Czekolad臋 rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej i r贸wnie偶 odstawi膰 do przestygni臋cia.
Ubity krem 艣mietanowy po r贸wno rozdzieli膰 na dwie miski. Do jednej miski z kremem wla膰 przestygni臋t膮 偶elatyn臋 ale nie wlewa膰 jej ca艂ej, prosz臋 zostawi膰 mniej wi臋cej 1 艂y偶k臋 偶elatyny i wla膰 j膮 do drugiej miski z kremem. Oba kremy z 偶elatyn膮 wymiesza膰. 


Do miski z kremem, gdzie by艂o wlane wi臋cej 偶elatyny doda膰 partiami p艂ynn膮 czekolad臋. Je艣li rozpuszczona czekolada b臋dzie jeszcze ciep艂a, najpierw do czekolady doda膰 1 艂y偶k臋 艣mietany i j膮 wymiesza膰- tak 偶eby j膮 zahartowa膰 i dopiero wtedy dodawa膰 czekolad臋 z kemem partiami do miski z ubit膮 艣mietan膮 ( je艣li do ubitej 艣mietany doda si臋 ciep艂膮 czekolad臋, 艣mietana mo偶e si臋 zwa偶y膰). 
艢mietan臋 z czekolad膮 wymiesza膰 delikatnie za pomoc膮 szpatu艂ki. Masa wyjdzie dosy膰 rzadka ale p贸藕niej st臋偶eje.
Do drugiej miski z kremem 艣mietanowym doda膰 cappuccino i dok艂adnie wymiesza膰.
Blaszk臋 o wym.25x25 wy艂o偶y膰 papierem. Na dno blaszki u艂o偶y膰 pierwsz膮 warstw臋 biszkopt贸w, na biszkopty wyla膰 krem czekoladowy i rozprowadzi膰 r贸wnomiernie po biszkoptach, Na to u艂o偶y膰 drug膮 warstw臋 biszkopt贸w a na biszkopty wy艂o偶y膰 mas臋  kremow膮 - cappuccino i r贸wnie偶 rozsmarowa膰 po ca艂o艣ci. Ciasto w艂o偶y膰 do lod贸wki na ca艂膮 noc a wierzch ciasta mo偶na posypa膰 proszkiem cappuccino lub kakao oraz orzechami w艂oskimi.
Smacznego!馃挆

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)