Ciasto bez pieczenia - Kinder Maxi King


Przepis na rewelacyjne ciasto 馃憫Kinder Maxi King馃憫

Sk艂adniki:
Herbatniki ciemne 250g
Herbatniki jasne ok 300 g
Mas艂o 100g
艢mietanka 30%  700ml
2 czekolady bia艂e 90g
30 ml gor膮cej wody
3 艂y偶eczki 偶elatyny
Masa kr贸wkowa 510g

Polewa:
1 czekolada mleczna 100g
40 ml 艣mietanki 30%
100-150g orzech贸w w艂oskich

Blaszka o wym. 25x25

Mas艂o roztopi膰 w ma艂ym garnuszku.
Herbatniki ciemne rozkruszamy na drobny piasek ( mo偶na za pomoc膮 blendera). Do herbatnik贸w wla膰 roztopione i przestudzone mas艂o. Ca艂o艣膰 wymiesza膰 i wy艂o偶y膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem, przygniataj膮c 艂y偶k膮.

Czekolady bia艂e rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej (tj. czekolad臋 prze艂o偶y膰 do miseczki, do garnka wla膰 wod臋, umie艣ci膰 misk臋 z czekolad膮 nad garnek i podgrzewa膰 na ogniu a偶 czekolada b臋dzie p艂ynna)
Po tym czasie zdj膮膰 z ognia i odstawi膰 do przestygni臋cia.

W 30ml wrz膮cej wody rozpu艣ci膰 偶elatyn臋. Po wymieszaniu przestudzi膰

700 ml mocno sch艂odzonej 艣mietanki ubi膰 na sztywno. 呕eby 艣mietana si臋 nie zwa偶y艂a a  czekolada zapewne b臋dzie jeszcze troch臋 ciep艂a, doda膰 do czekolady 2 艂y偶ki ubitej 艣mietany i wymiesza膰, 偶eby j膮 zahartowa膰.  Czekolad臋 ze 艣mietank膮 dodawa膰 partiami do reszty ubitej 艣mietany i ca艂o艣膰 wymiesza膰 za pomoc膮 szpatu艂ki.
Do masy 艣mietanowej wla膰 r贸wnie偶 ostygni臋t膮 偶elatyn臋 ( je艣li 偶elatyna jest tak偶e ciep艂a, powt贸rzy膰 zabieg jak z czekolad膮)


Na pokruszone herbatniki wy艂o偶y膰 po艂ow臋 masy 艣mietanowej, na to u艂o偶y膰 herbatniki jasne.
Na herbatniki wy艂o偶y膰 mas臋 kr贸wkow膮 ( dla u艂atwienia, mas臋 kr贸wkow膮 mo偶na podgrza膰 na patelni lub w garnku wtedy b臋dzie bardziej p艂ynna i lepiej b臋dzie si臋 j膮 rozprowadza艂o po herbatnikach)
Na mas臋 kr贸wkow膮 wy艂o偶y膰 kolejn膮 warstw臋 herbatnik贸w a na to reszt臋 masy 艣mietanowej. Ciasto w艂o偶y膰 do lod贸wki na ok 30 minut 偶eby masy troch臋 st臋偶a艂y.

40 ml 艣mietanki wla膰 do garnuszka, wkruszy膰 czekolad臋 mleczn膮. Ca艂o艣膰 podgrza膰 ale nie zagotowywa膰. Gdy czekolada si臋 rozpu艣ci a konsystencja b臋dzie p艂ynna oraz jednolita, polew臋 zdj膮膰 z ognia i ostudzi膰.

Orzechy posieka膰 drobno.

Ciasto wyj膮膰 z lod贸wki. Wierzch ciasta pola膰 polew膮 ( prosz臋 pami臋ta膰, 偶eby polewa nie by艂a ciep艂a bo wsi膮knie w mas臋 艣mietanow膮), rozprowadzi膰 po ca艂o艣ci a na koniec opr贸szy膰 orzechami. 
Ciasto w艂o偶y膰 do lod贸wki na ca艂膮 noc i najlepiej trzyma膰 ciasto ca艂y czas w lod贸wce.
Smacznego!馃挍馃挆



 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)