Domowy pasztet z wi艣niami


Przepis na pyszny domowy pasztet z wi艣niami馃挀

https://youtu.be/-Kcc0Bl-EMI


Sk艂adniki:

Wi艣nie bez pestek 150g
1 kg mi臋sa z udek kurczaka
300g w臋dzonego boczku
400g w膮tr贸bek drobiowych
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
2 jajka
Kilka kulek ziela angielskiego
3-4 li艣cie laurowe
3-4 li艣cie laurowe

Kurczaka, boczek oraz obrane warzywa w艂o偶y膰 do du偶ego garnka. Zala膰 wod膮, doda膰 li艣cie laurowe oraz ziele angielskie, doprawi膰 sol膮 i gotowa膰 wszystko do mi臋kko艣ci. Warzywa, boczek oraz kurczaka wyj膮膰 do przestudzenia a do tego wywaru co si臋 wszystko gotowa艂o doda膰 w膮tr贸bki i zn贸w gotowa膰 ok 3 minuty. Wywar zachowa膰, nie wylewa膰.
Ostudzonego  kurczaka oddzieli膰 od ko艣ci.
Wszystkie warzywa oraz mi臋sa dok艂adnie zmieli膰 na maszynce do mielenia. Do masy doda膰 jajka, wydrylowane i ods膮czone z soku wi艣nie ( ja u偶y艂am wi艣ni z kompotu ale mog膮 by膰 r贸wnie偶 mro偶one),  doprawi膰 pieprzem i wszystko wymiesza膰. W razie konieczno艣ci pasztet mo偶na podla膰 odrobin膮 wywaru je艣li b臋dzie suchy a do smaku mo偶na doda膰 r贸wnie偶 s贸l je偶eli pasztet b臋dzie ma艂o wyrazisty w smaku.


Pasztet prze艂o偶y膰 do pod艂u偶nej formy do pieczenia (24x14) i piec ok 1 godziny w 180C g贸ra-d贸艂 bez termoobiegu.
Pasztet jest przepyszny, nie wychodzi suchy. Sprawdzi si臋 na kanapki lub na 艣wi膮tecznych sto艂ach.
Smacznego!


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Kark贸wka w ciemnym i aromatycznym sosie w艂asnym