Domowy pasztet z wiśniami


Przepis na pyszny domowy pasztet z wiśniami💓

https://youtu.be/-Kcc0Bl-EMI


Składniki:

Wiśnie bez pestek 150g
1 kg mięsa z udek kurczaka
300g wędzonego boczku
400g wątróbek drobiowych
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
2 jajka
Kilka kulek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
3-4 liście laurowe

Kurczaka, boczek oraz obrane warzywa włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, doprawić solą i gotować wszystko do miękkości. Warzywa, boczek oraz kurczaka wyjąć do przestudzenia a do tego wywaru co się wszystko gotowało dodać wątróbki i znów gotować ok 3 minuty. Wywar zachować, nie wylewać.
Ostudzonego  kurczaka oddzielić od kości.
Wszystkie warzywa oraz mięsa dokładnie zmielić na maszynce do mielenia. Do masy dodać jajka, wydrylowane i odsączone z soku wiśnie ( ja użyłam wiśni z kompotu ale mogą być również mrożone),  doprawić pieprzem i wszystko wymieszać. W razie konieczności pasztet można podlać odrobiną wywaru jeśli będzie suchy a do smaku można dodać również sól jeżeli pasztet będzie mało wyrazisty w smaku.


Pasztet przełożyć do podłużnej formy do pieczenia (24x14) i piec ok 1 godziny w 180C góra-dół bez termoobiegu.
Pasztet jest przepyszny, nie wychodzi suchy. Sprawdzi się na kanapki lub na świątecznych stołach.
Smacznego!


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!