Domowy pasztet z wiśniami
Składniki:
Wiśnie bez pestek 150g
1 kg mięsa z udek kurczaka
300g wędzonego boczku
400g wątróbek drobiowych
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
2 jajka
Kilka kulek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
3-4 liście laurowe
Kurczaka, boczek oraz obrane warzywa włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, doprawić solą i gotować wszystko do miękkości. Warzywa, boczek oraz kurczaka wyjąć do przestudzenia a do tego wywaru co się wszystko gotowało dodać wątróbki i znów gotować ok 3 minuty. Wywar zachować, nie wylewać.
Ostudzonego kurczaka oddzielić od kości.
Wszystkie warzywa oraz mięsa dokładnie zmielić na maszynce do mielenia. Do masy dodać jajka, wydrylowane i odsączone z soku wiśnie ( ja użyłam wiśni z kompotu ale mogą być również mrożone), doprawić pieprzem i wszystko wymieszać. W razie konieczności pasztet można podlać odrobiną wywaru jeśli będzie suchy a do smaku można dodać również sól jeżeli pasztet będzie mało wyrazisty w smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz