Śledzie po kujawsku
Przepis na śledzie na słodko-kwaśno czyli po kujawsku. Sprawdzą się na wigilijnym stole ale nie tylko😍
Składniki:
4 płaty śledzi
1 szklanka mleka
1 jabłko
Pół płaskiej łyżeczki soli
Pół płaskiej łyżeczki cukru
Pieprz
Pół laskiej łyżeczki majeranku
Pół szklanki przetartych pomidorów
Olej
Śledzie wymoczyć w wodzie na ok 2 godziny, zmieniając 3 razy wodę.
Po tym czasie śledzie wyjąć z wody i przełożyć do innej miski. Śledzie zalać mlekiem i moczyć kolejne 2 godziny. Śledzie możecie w między czasie popróbować i zdecydować sami o smaku. Każdy lubi śledzie mniej lub bardziej słone więc czas moczenia śledzi może być różny.
Po kąpieli mlecznej, wyjąć śledzie, opłukać wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni wrzucić pokrojone w plastry jabłko, przyprawić solą oraz pieprzem. Chwilę smażyć a gdy jabłka trochę zmiękną doprawić jeszcze majerankiem oraz cukrem, na koniec wlać przetarte pomidory, dusić chwilę i zdjąć z ognia do przestygnięcia.
Pokrojone śledzie przełożyć na półmisek i polać wywarem jabłkowo-pomidorowym.
Tak przyrządzone śledzie sprawdzą się na wigilijnym stole i bardzo polecam ten przepis😀 Jeśli lubicie śledzie na słodko-kwaśno na pewno ten przepis zostanie z Wami na dłużej.
Smacznego!💓
Komentarze
Prześlij komentarz