Świąteczny piernik przełożony powidłami oraz masą grysikową
Przepis na świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi oraz masą grysikową😍
Piernik robi się szybko, jest wilgotny oraz bardzo smaczny😉
Składniki: (szklanka o poj.250 ml)
Masa grysikowa
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy manny
80 g masła
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, dodać cukier oraz kaszę mannę. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż kasza mocno zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia do całkowitego przestygnięcia. Masło ucierać za pomocą miksera dodając partiami ostudzona kaszę mannę.
Polewa z powidłami
120g masła
Niecała szklanka cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
Masło przełożyć do rondelka. Dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko to podgrzewać na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
300g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklankę mleka
Dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady 90g
2-3 łyżki oleju
Powidła śliwkowe
Garść orzechów włoskich
Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz ostudzona polewę powidłową. Wszystko wymieszać za pomocą miksera.
Ciasto przelać do keksówki o wym.24x14 i piec w 170C góra-dół bez termoobiegu przez ok 1h 30 minut lub do momentu suchego patyczka.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem. Posłuży ona jako polewa do piernika.
Upieczone ciasto rozkroić na 3 równe blaty.
Pierwszy blat posmarować 4 łyżkami powideł. Na to położyć drugi blat ciasta. Drugi blat ciasta posmarować masą grysikową, na górę wyłożyć 3 blat ciasta i oblać piernika rozpuszczoną czekoladą .
Wierzch ciasta posypać orzechami lub innymi dekoracjami jadalnymi.
Smacznego!💓
Komentarze
Prześlij komentarz