Wigilijne śledzie w śmietanie
Przepis na pyszne śledzie w śmietanie, wg przepisu mojej mamy😉
Składniki:
7 płatów śledziowych
1 duża cebula
3 średnie jabłka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
1 szklanka kefiru lub maślanki
3 łyżki śmietany 18%
Słone śledzie przełożyć do miski z wodą i moczyć ok 4 godziny, co jakiś czas zmieniając im wodę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko również obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wymoczone śledzie pokroić w kostkę, dodać cebulę, cukier oraz ocet. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Po tym czasie do śledzi dać jabłka, kefir oraz śmietanę. Całość ponownie wymieszać i odstawić znów do lodówki. W tym czasie jabłko oraz cebula puszczą soki i wtedy śledzie w śmietanie będą idealne w smaku.
Serdecznie polecam ten przepis, sprawdzą się na wigilijnym stole ale nie tylko.
Smacznego!💛💜
Komentarze
Prześlij komentarz