Ciasto na dużą blachę- seromak, pyszne ciasto na święta!



Przepis na ciasto seromak😍 połączenie sernika i makowca w jednym na kruchym spodzie.


Kruche ciasto: (poj. szklanki 250ml)
2 szklanki mąki pszennej
100g miękkiego masła
Pół szklanki cukru
2 żółtka  ( białka zachowajcie na później)
1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść w jedną kulę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Następnie wyłożyć ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem o wym. 45x30 i piec w 180C bez termoobiegu góra-dół przez ok 15 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuć widelcem.

Masa makowa:
900 g gotowej masy z puszki
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kilka kropel aromatu pomarańczowego

Mak oraz resztę składników przełożyć do miski, wymieszać a następnie wyłożyć po całości na podpieczony spód.


Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
100 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie proszku budyniowego (śmietankowy lub waniliowy)
Kilka kropel aromatu pomarańczowego(lub cytrynowego)
6 białek

Białka ubić na sztywno. Twaróg zmielić 3 krotnie w maszynce lub przecisnąć przez praskę. 
Masło utrzeć za pomocą miksera dodając partiami cukier puder, na koniec dać same żółtka.
Do twarogu dodać utarte masło, budyń oraz aromat. Wszystko to miksować na małych obrotach. 
Do masy serowej na sam koniec dodać ubitą pianę, całość już mieszać delikatnie za pomocą szpatułki.
Gotową masę serową przełożyć na mak i rozsmarować po całości.
Seromak piec w 180 C przez ok 1h, góra-dół bez termoobiegu.

Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady 90g
2 łyżki oleju
2 łyżki mleka
2-3 garście wiórek kokosowych

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko oraz olej.
Gdy ciasto ostygnie oblać ciasto polewą czekoladową oraz posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto jest przepyszne, wilgotne oraz długo zachowuje swoją świeżość więc można go upiec kilka dni przed świętami. 
Smacznego!🌲⭐







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!

Karkówka w ciemnym i aromatycznym sosie własnym