Tort sałatkowy ze śledziem

 


Przepis na warstwowy tort sałatkowy ze śledziem, który zachwyci gości na świątecznym stole😍 Taki tort sałatkowy jest tak uniwersalny, że można go podawać na każdej uroczystości, nie tylko na święta😏


Składniki:
1 duża cebula
7 płatów śledziowych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
9 jajek
3 czubate łyżki śmietany 18%
3 czubate łyżki majonezu
1 opakowanie przyprawy do sałatek ( najlepiej koperkowo-ziołowy)
5 średnich ziemniaków
500 g buraków
1 jabłko
Sól, oraz pieprz do smaku
Pęczek szczypiorku

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać gorącą wodą i odstawić na 2 minuty, po tym czasie odcedzić na sitku. 
Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ostygnięciu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Buraki również obrać i ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru do miękkości. (można również kupić gotowe, ugotowane buraki). Po ostygnięciu buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie przełożyć na sitko w celu odsączenia soku. Po odciśnięciu soku doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.


Filety śledziowe wyjąć z solanki i moczyć w wodzie ok 5 godzin co jakiś czas zmieniając im wodę. Po tym czasie śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w kostkę. Do śledzi wsypać sparzoną cebulę, doprawić 1 łyżeczką cukru oraz octem, wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut.
9 jajek ugotować na twardo i pokroić w kostkę (2 całe jajka odłożyć do dekoracji na później) 
Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miseczki przełożyć po 3 łyżki majonezu oraz śmietany, dodać przyprawę do sałatek i wymieszać.
Szczypiorek pokroić drobno.

Dno tortownicy o średnicy  26cm wyłożyć folią aluminiową. 
Warstwy i składniki-->
1 warstwa - ziemniaki na to śledź z cebulą - całość posmarować 3 łyżkami sosu, rozsmarowując po całości lekko przygniatają łyżką.
2 warstwa - pokrojone jajka - sos
3 warstwa - jabłko, na to buraki (1 łyżkę buraków można odłożyć na talerzyk i posłuży jako dekoracja na wierzch tortu) - wyłożyć resztę sosu 
Dekoracja tortu
Boki tortu posypać szczypiorkiem, 2 jajka które zostały( jajka pokroić w plastry)ułożyć na torcie a na sam środek położyć łyżkę buraków:)
Moja dekoracja to tylko propozycja podania, oczywiście każdy może dekorować tort wedle uznania.😍

Rada: Każdą warstwę tortu po rozsmarowaniu sosu, delikatnie można przygniatać łyżką, żeby warstwy były dobrze zasklepione.
Tort sałatkowy włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed krojeniem zdjąć obręcz tortownicy. 
Smacznego!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)