Tradycyjne kotleciki ziemniaczane
Przepis na tradycyjne kotlety ziemniaczane馃槈 Jest to 艣wietna propozycja obiadowa, sprawdz膮 si臋 r贸wnie偶 na wigilijnym stole do barszczyku lub sosu grzybowego馃槈
Sk艂adniki:
700g ziemniak贸w
2 cebul臋
S贸l, pieprz oraz majeranek do smaku
1 szklanka m膮ki pszennej
Bu艂ka tarta
Olej
Ziemniaki obra膰, ugotowa膰 w osolonej wodzie a gdy przestygn膮 przecisn膮膰 przez prask臋.
Cebul臋 pokroi膰 drobno i usma偶y膰, nast臋pnie doda膰 do ziemniak贸w. Do ziemniak贸w wsypa膰 m膮k臋 oraz doprawi膰 przyprawami. Ca艂o艣膰 wymiesza膰. Ciasto powinno odrywa膰 si臋 od r膮k ale w razie konieczno艣ci mo偶na podsypa膰 m膮k膮. Z ciasta uformowa膰 kotlety na kszta艂t kwadratu, ko艂a lub prostok膮ta.
Uformowane kotlety obtoczy膰 w bu艂ce tarte a nast臋pnie sma偶y膰 na rozgrzanym oleju z dw贸ch stron na z艂oty kolor.
Danie gotowe馃槏 Uwielbiam te kotlety ziemniaczane, jest to 艣wietny dodatek do obiadu a na wigilijnym stole r贸wnie偶 robi furor臋馃挍
Komentarze
Prze艣lij komentarz