Uszka na wigilię. Sprawdzony przepis na farsz oraz ciasto, które nie pęka i nie rozkleja się!


Przepis na mięciutkie ciasto na uszka. Idealne ciasto, które nie pęka i nie rozkleja się😉


Składniki: (na 50 uszek)
Farsz:
3 garście suszonych grzybów
1 duża cebula
Sól, pieprz oraz majeranek do smaku

Cebulę obrać, posiekać drobno a następnie usmażyć na oleju.
Suszone grzyby namoczyć w wodzie na ok 2 godziny. Następnie grzyby przełożyć do świeżej wody i gotować jakieś 40 minut. Po tym czasie, grzyby drobno pokroić dodać usmażoną cebulę oraz przyprawy. Całość wymieszać i odstawić do lodówki

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej ( szklanka o poj. 250ml)
1 łyżeczka roztopionego masła
1 łyżeczka oleju
Szczypta soli
70 ml gorącej wody


Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno wyjść elastyczne oraz miękkie. W razie konieczności ciasto można podsypać mąką, jeśli się klei.
Ciasto rozwałkować na cienki placek na ok 2mm, podsypując mąką. Następnie za pomocą kieliszka wykrawać kółka. Do każdego placka nałożyć farsz i dobrze skleić brzegi, tak żeby farsz nie wyleciał. Końcówki pieroga skleić ze sobą i powstanie uszko😀 Ulepione uszka przykryć ściereczką, żeby ciasto się nie zeschło podczas lepienia kolejnych.
Do garnka wlać wodę, posolić i wlać 1 łyżkę oleju. Do gotującej się wody wrzucać partiami uszka, delikatnie mieszając łyżką. Uszka gotować ok 2 minuty i można wyciągać z wody.
Smacznego!💓


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!