Domowy chleb z chrupiącą skórką. Pyszny, mięciutki ,najlepszy jaki jadłam!😉




Przepis na chleb z chrupiącą skórką.
Jeśli już raz zasmakujecie w domowym chlebie to nie będziecie już kupować chleba w sklepie😏
 Przepis bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wielu składników, jest za to pyszny, mięciutki w środku a z wierzchu chrupiący👌

Składniki:
500ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
700 g mąki pszennej+ do podsypania
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki oleju


Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier i całość wymieszać aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasta nie wyrabiamy tylko mieszamy za pomocą łyżki, do mementu połączenia się ze sobą składników.
Miskę z ciastem dobrze owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc. 
Ciasto na chleb najlepiej przygotować wieczorem, a rano będzie już gotowe do pieczenia.
Po ok 12-13 godzinach wyjąć ciasto z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. 
Po ok 30 minutach ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na podsypany blat mąką . Ciasto chwilę zagnieść, kilka razy przełożyć brzegi ciasta i gotowe. 


Piekarnik nagrzać do temperatury 200C bez termoobiegu, góra - dół, łącznie z brytfanną, w której będzie pieczony chleb. Gorącą brytfannę ostrożnie wyjąć z piekarnika, włożyć do niej ciasto, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Chleb piec ok 30 minut,  po tym czasie zdjąć pokrywę i piec dalej przez 15-25 minut. aż góra chleba ładnie się zarumieni.
Po ostygnięciu, chleb można już kroić i się zajadać😀


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!