Mięciutkie domowe pączki z nadzieniem
Rozczyn
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
50 g świeżych drożdży
Pół szklanki ciepłego mleka
Składniki przełożyć do miski, wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
500 g mąki pszennej
3 żółtka
Pół szklanki cukru
1 szklanka letniego mleka
50g masła
(opcjonalnie 1 łyżka spirytusu- żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia, ja nie dałam, po prostu pilnowałam temperatury)
Dodatkowo: olej, dżem i cukier puder
Masło roztopić i przestudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, mleko, przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość zagnieść (ok 10-15 minut)do powstania jednolitej masy. Ciasto będzie się troszkę kleić do rąk, Nie polecam podsypywać ciasta mąką bo wtedy pączki wyjdą twarde i zbite.
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Po tym czasie gdy ciasto ładnie wyrośnie, odrywamy ciasto po kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy po łyżeczce dżemu, sklejamy dobrze boki i pączek gotowy.
Gotowe pączki ułożyć na blat podsypany mąką. Pączki przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Na rozgrzanym oleju kładziemy pączki. Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor na małym( średnim) ogniu. Następnie usmażone pączki kładziemy na papier, żeby obciekły z tłuszczu.
Pączki w środku są mięciutkie, puszyste oraz bardzo smaczne😊 Na koniec każdego pączka oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego!💓
Komentarze
Prześlij komentarz