Pierogi leniwe na słodko- smak mojego dzieciństwa😍
Przepis na kluchy ziemniaczane z twarogiem- czyli pierogi leniwe, oblane słodką zasmażką!😏
Składniki:
500g ziemniaków
600g twarogu półtłustego
1 jajko
200g mąki pszennej +do podsypania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Olej
Zasmażka:
150g masła
7 łyżek bułki tartej
4 łyżeczki cukru
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy ostygną przecisnąć je przez praskę razem z twarogiem.
Ziemniaki można użyć z poprzedniego dnia, jeśli zostały z obiadu.
Ziemniaki i twaróg można również przepuścić przez maszynkę do mielenia lub dobrze stłuc tłuczkiem do ziemniaków- tak żeby nie miały grudek.
Do ziemniaków i twarogu dodać mąki oraz jajko. Całość wymieszać aż utworzy się jednolita masa. Ciasto nie może wyjść zbyt luźne w razie konieczności można podsypać mąką ale trzeba uważać, bo jeśli doda się za dużo mąki to kluchy wyjdą twarde.
Drugą połówkę ciasta kulamy w dłoniach na blacie aż wyjdzie długi wałek. Podczas kulania oprószyć wałek mąką, żeby nie kleiło się do blatu. To jak duże lub małe kluchy chcecie uzyskać to wy decydujecie o długości oraz grubości ciasta. Postępujemy tak jakbyśmy robili kopytka.
Następnie wałek kroimy na kilka mniejszych części.
Do gotującej się osolonej wody wrzucić kluchy. Do wody dodatkowo można dać łyżkę oleju, żeby kluchy się nie posklejały. Pierogi leniwe gotujemy ok 3-4 minuty co chwile delikatnie mieszając łyżką. Gdy wypłyną wszystkie na wierzch wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do dużej miski z zimną wodą. Dzięki temu zahartują się. Następnie przełożyć je do dużej brytfanny lub wielkiej misy. Dno naczynia posmarować olejem, żeby się pierogi nie posklejały.
Do rondelka przełożyć masło i podgrzewać je na małym ogniu aż się rozpuści. Dodać bułkę tartą oraz cukier, dobrze wymieszać i jeszcze gorącą zasmażką polać pierogi leniwe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz