Pierogi ruskie. Przepis na mi臋ciutkie ciasto oraz pyszny farsz
Ciasto powinno by膰 mi臋ciutkie, pierogi nie mog膮 si臋 rozwala膰 ani skleja膰.
Ciasto
450ml bardzo ciep艂ej wody
Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi ok 65 pierog贸w (zostanie troch臋 ciasta, mo偶na z niego zrobi膰 makaron na 艂azanki lub zamrozi膰)
Ziemniaki ugotowa膰 w osolonej wodzie. Gdy ostygn膮 przecisn膮膰 przez prask臋 razem z twarogiem. Ziemniaki i twar贸g mo偶na r贸wnie偶 przepu艣ci膰 przez maszynk臋 do mielenia.
Cebulk臋 zeszkli膰 na oleju.
Do du偶ej miski prze艂o偶y膰 zmielone ziemniaki, twar贸g oraz usma偶on膮 cebul臋 razem z tym t艂uszczykiem. Do smaku doprawi膰 sol膮, pieprzem oraz majerankiem. Ca艂o艣膰 wymiesza膰 i odstawi膰 do lod贸wki.
Na blat wysypa膰 m膮k臋 z sol膮. Na 艣rodku zrobi膰 wg艂臋bienie, wla膰 do 艣rodka olej oraz wod臋. Ciasto wyrobi膰 a偶 uzyskamy jednolit膮 kul臋. Ciasto zagniatamy ok 15-20 minut, a偶 b臋dzie mi臋kkie i elastyczne ( wr臋cz plastyczne!) W razie konieczno艣ci ciasto mo偶na podsypa膰 m膮k膮, je艣li b臋dzie klei艂o si臋 do r膮k.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 cz臋艣ci. 2 po艂贸wki wk艂adamy osobno do woreczk贸w, 偶eby nie wysch艂y. 3 po艂贸wk臋 rozwa艂kowa膰 na cienki placek (ok 3mm), podsypuj膮c m膮k膮. Z placka wykrawa膰 k贸艂ka za pomoc膮 szklanki. Ze skrawk贸w zagnie艣膰 ponownie ciasto i rozwa艂kowa膰 na cienki placek. Z jednej po艂贸wki wychodzi ok 15-20 k贸艂ek.
Do ka偶dego k贸艂ka nak艂ada膰 przygotowany wcze艣niej farsz, boki dobrze sklei膰, 偶eby podczas gotowania pier贸g si臋 nie rozwali艂. Dobrze sklejone pierogi u艂o偶y膰 na 艣ciereczce.
W du偶ym garnku zagotowa膰 wod臋, do wody doda膰 1 艂y偶k臋 oleju oraz s贸l. Do gotuj膮cej si臋 wody wk艂ada膰 przygotowan膮 parti臋 pierog贸w, delikatnie mieszaj膮c. Pierogi gotowa膰 ok 3-4 minuty a偶 wyp艂yn膮 na wierzch. 艁y偶k膮 cedzakow膮 wyci膮gn膮膰 pierogi i prze艂o偶y膰 do miski z zimn膮 wod膮 w celu ich zahartowania. Nast臋pnie wy艂o偶y膰 pierogi na talerz lub durszlak. Przygotowa膰 du偶e naczynie, kt贸rej dno trzeba posmarowa膰 olejem. Gdy pierogi obciekn膮 z wody, prze艂o偶y膰 je tam a wierzch pierog贸w pola膰 zeszklon膮 cebulk膮. Je艣li pierogi b臋d膮 nas膮czone odrobin膮 oleju, to mamy pewno艣膰, 偶e si臋 nie posklejaj膮.
I tak post臋pujemy z kolejn膮 po艂贸wk膮 ciasta. Rozwa艂kowa膰, wyci膮膰 k贸艂ka, na艂o偶y膰 farsz, sklei膰 pieroga i ugotowa膰.
Smacznego!馃挍馃挍
Komentarze
Prze艣lij komentarz