Pierogi ruskie. Przepis na mi臋ciutkie ciasto oraz pyszny farsz




Przepis na pyszne pierogi ruskie!馃榾 Sekretem udanych pierog贸w jest jego ciasto oraz farsz.
Ciasto powinno by膰 mi臋ciutkie, pierogi nie mog膮 si臋 rozwala膰 ani skleja膰. 

Sk艂adniki:
 Ciasto
1 kg m膮ki pszennej typ 500
2 艂y偶ki oleju
Szczypta soli
450ml bardzo ciep艂ej wody
Farsz
800g ziemniak贸w
500g twarogu
1 cebula
S贸l, pieprz oraz majeranek do smaku

Dodatkowo:
1 cebula
Olej
Szklanka
 
Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi ok 65 pierog贸w (zostanie troch臋 ciasta, mo偶na z niego zrobi膰 makaron na 艂azanki lub zamrozi膰)

 Ziemniaki ugotowa膰 w osolonej wodzie. Gdy ostygn膮 przecisn膮膰 przez prask臋 razem z twarogiem. Ziemniaki i twar贸g mo偶na r贸wnie偶 przepu艣ci膰 przez maszynk臋 do mielenia.
Cebulk臋 zeszkli膰 na oleju.
Do du偶ej miski prze艂o偶y膰 zmielone ziemniaki, twar贸g oraz usma偶on膮 cebul臋 razem z tym t艂uszczykiem. Do smaku doprawi膰 sol膮, pieprzem oraz majerankiem. Ca艂o艣膰 wymiesza膰 i odstawi膰 do lod贸wki.

Na blat wysypa膰 m膮k臋 z sol膮. Na 艣rodku zrobi膰 wg艂臋bienie, wla膰 do 艣rodka olej oraz wod臋. Ciasto wyrobi膰 a偶 uzyskamy jednolit膮 kul臋. Ciasto zagniatamy ok 15-20 minut, a偶 b臋dzie mi臋kkie i elastyczne ( wr臋cz plastyczne!) W razie konieczno艣ci ciasto mo偶na podsypa膰 m膮k膮, je艣li b臋dzie klei艂o si臋 do r膮k.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 cz臋艣ci. 2 po艂贸wki wk艂adamy osobno do woreczk贸w, 偶eby nie wysch艂y. 3 po艂贸wk臋 rozwa艂kowa膰 na cienki placek (ok 3mm), podsypuj膮c m膮k膮. Z placka wykrawa膰 k贸艂ka za pomoc膮 szklanki. Ze skrawk贸w zagnie艣膰 ponownie ciasto i rozwa艂kowa膰 na cienki placek. Z jednej po艂贸wki wychodzi ok 15-20 k贸艂ek.

Do ka偶dego k贸艂ka nak艂ada膰 przygotowany wcze艣niej farsz, boki dobrze sklei膰, 偶eby podczas gotowania pier贸g si臋 nie rozwali艂. Dobrze sklejone pierogi u艂o偶y膰 na 艣ciereczce.

W du偶ym garnku zagotowa膰 wod臋, do wody doda膰 1 艂y偶k臋 oleju oraz s贸l. Do gotuj膮cej si臋 wody wk艂ada膰 przygotowan膮 parti臋 pierog贸w, delikatnie mieszaj膮c. Pierogi gotowa膰 ok 3-4 minuty a偶 wyp艂yn膮 na wierzch. 艁y偶k膮 cedzakow膮 wyci膮gn膮膰 pierogi i prze艂o偶y膰 do miski z zimn膮 wod膮 w celu ich zahartowania. Nast臋pnie wy艂o偶y膰 pierogi na talerz lub durszlak. Przygotowa膰 du偶e naczynie, kt贸rej dno trzeba posmarowa膰 olejem. Gdy pierogi obciekn膮 z wody, prze艂o偶y膰 je tam a wierzch pierog贸w pola膰 zeszklon膮 cebulk膮. Je艣li pierogi b臋d膮 nas膮czone odrobin膮 oleju, to mamy pewno艣膰, 偶e si臋 nie posklejaj膮.

I tak post臋pujemy z kolejn膮 po艂贸wk膮 ciasta. Rozwa艂kowa膰, wyci膮膰 k贸艂ka, na艂o偶y膰 farsz, sklei膰 pieroga i ugotowa膰.

Smacznego!馃挍馃挍

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)