Karkówka pieczona w marynacie keczupowej


Przepis na mięciutką karkówkę pieczoną w przepysznej marynacie keczupowej😍

Składniki:
1,5 kg karkówki
2 cebulę

Marynata:
Pół szklanki keczupu łagodnego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub majeranek)
2 ząbki czosnku
Pieprz do smaku
50 ml wody
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze wymieszać. Mięso umyć i pokroić w grubsze plastry. Cebulę pokroić w piórka. Do dużej miski przełożyć mięso, pokrojoną cebulę oraz marynatę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na jakieś pół godziny.
Po tym czasie karkówkę wyłożyć na płaską i szeroką blaszkę do pieczenia i piec w 200C przez ok 1,5 h. Ostatnie pół godziny zmniejszyć temp do 180 C. Czas pieczenia może być jednak różny- wszystko zależy od piekarnika i od grubości pokrojonego mięsa.
Karkówkę w takiej marynacie można upiec również w sezonie letnim na grillu:)
Karkówka po upieczeniu jest mięciutka a podczas pieczenia można ze 2 razy ją przewrócić.
Smacznego!
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!