Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!




Przepis na mięciutkie pączki! Pyszne, pulchne - domowe najlepsze!😍

Składniki:
Rozczyn
50 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
50 ml ciepłego mleka

Do miski wkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier oraz ciepłe mleko (nie gorące!) Wymieszać do połączenia się składników, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.

Ciasto:
500 g mąki pszennej 
4 żółtka
5 łyżek cukru
Wyrośnięty rozczyn drożdżowy
200 ml letniego mleka
100 rozpuszczonego i przestudzonego masła

Dodatkowo:
Dżem, cukier puder, lukier, olej do smażenia (1L)


Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagnieść a gdy utworzy się jednolita kula wlać rozpuszczone masło. Ciasto zagniatać ok 15-20 minut. Ciasta nie podsypywać już mąką, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki, wychodzi elastyczne i mięciutkie.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1h
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i chwilę zagnieść. Odrywać z ciasta małe kawałki i uformować na kształt kulki. Z podanych składników wychodzi 15-17 pączków (wszystko zależy od wielkości uformowanych pączków)
Pączki przykryć ściereczką na jakieś pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 
Po tym czasie pączki przełożyć do dużego i głębokiego garnka z olejem. Pączki smażyć na małym ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Na pączkach powinna wyjść jasna obwódka wokół pączka. 
Gotowe pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. I jeszcze ciepłe pączki nadziewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wierzch pączków posypać cukrem pudrem lub polukrować. 
Smacznego!😉

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)