Pączki z kremem
https://youtu.be/Q3972IkcKlI
Składniki:
Rozczyn
50 g świeżych drożdży
Rozczyn
50 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
50 ml ciepłego mleka
Do miski wkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier oraz ciepłe mleko (nie gorące!) Wymieszać do połączenia się składników, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
4 żółtka
5 łyżek cukru
Wyrośnięty rozczyn drożdżowy
200 ml letniego mleka
100 rozpuszczonego i przestudzonego masła
Krem:
200g śmietanki 30%
250g serka mascarpone
50ml wody
Pół opakowania galaretki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Cukier puder, lukier, olej do smażenia (1L)
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagnieść a gdy utworzy się jednolita kula wlać rozpuszczone masło. Ciasto zagniatać ok 15-20 minut. Ciasta nie podsypywać już mąką, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki, wychodzi elastyczne i mięciutkie.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1h
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i chwilę zagnieść. Odrywać z ciasta małe kawałki i uformować na kształt kulki. Z podanych składników wychodzi 15-17 pączków (wszystko zależy od wielkości uformowanych pączków)
Pączki przykryć ściereczką na jakieś pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie pączki przełożyć do dużego i głębokiego garnka z olejem. Pączki smażyć na małym ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Na pączkach powinna wyjść jasna obwódka wokół pączka.
Gotowe pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. Gdy pączki stygną można zabrać się za krem...
W 50 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę przełożyć do miski, dodać mascarpone oraz cukier puder. Całość ubić na sztywno. Pod koniec dodać galaretkę i chwilę jeszcze wymieszać.
Pączki przekroić na pół (wzdłuż), do rękawa cukierniczego przełożyć krem i odpowiednią końcówką nakładać krem na pączka. Następnie przykryć pączka drugą połówką i można zajadać😍
Wierzch pączka polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!💓
Komentarze
Prześlij komentarz