Zakręcone bułeczki drożdżowe z serem




Przepis na zakręcone bułeczki z serem. Bułeczki wychodzą puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne!😍

Składniki: (szklanka o poj. 250ml)
Rozczyn
50 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
0,5 szklanki ciepłego mleka

Do miski wkruszyć drożdże, dodać resztę składników, całość wymieszać aż rozpuszczą się drożdże i odstawić do wyrośnięcia na ok 15-20minut w ciepłe miejsce.

600g mąki pszennej
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki letniego mleka
Wyrośnięty rozczyn drożdżowy
100g masła



Masło rozpuścić i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier , mleko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto zagnieść aż utworzy się jednolita kula, następnie dodać przestudzone masło i dalej zagniatać przez ok 15 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk ale w razie konieczności ciasto można podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( ciasto powinno podwoić swoją objętość)

Masa twarogowa:
400 g twarogu półtłustego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 żółtka
Kilka kropel aromatu pomarańczowego

Twaróg, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz aromat przełożyć do miski, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na blat, oprószyć mąką z dwóch stron, rozpłaszczyć a następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Cały placek posmarować masą twarogową, następnie złożyć ciasto na dwa razy od dłuższej strony, tak żeby końce się stykały a najlepiej lekko nachodziły na siebie. Ciasto pokroić na paseczki ok 5-7cm szerokości. Każdy paseczek zwinąć i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Każdą bułkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Tak przygotowane bułeczki piec przez ok 20-25 minut w 180C bez termoobiegu, góra-dół.
Bułeczki z serem wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne! Polecam😍
Smacznego!💛



 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

Sałatka ziemniaczana

Murzynek