Zapiekane naleśniki po meksykańsku


Przepis na pyszne, zapiekane naleśniki po meksykańsku:)

Składniki na ciasto na naleśniki:
3 szklanki mąki
3 szklanki mleka
1 jajko
Szczypta soli
Olej do smażenia

Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać ze sobą. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.

600g mięsa mielonego wieprzowego
Olej do smażenia
Pół puszki fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
Sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki  słodkiej papryki (chili lub ostrej)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( do farszu)
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego do zapiekania
100 g żółtego sera (do farszu)
100 g żółtego sera do zapiekania
2-3 łyżeczki oregano

Mięso mielone przełożyć na rozgrzaną patelnie, doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz papryką. Przyprawy z mięsem smażyć ok 5 minut cały czas mieszając. Na koniec wcisnąć czosnek przez praskę oraz dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość ok 7 minut.
Żółty ser zetrzeć na tarce. Kukurydzę odcedzić a fasolę przełożyć na sitko i przepłukując wodą.

Po tym czasie, gdy mięso jest usmażone przełożyć do miski, dodać 100 g startego sera, kukurydzę oraz fasolę.




Na każdego naleśnika nałożyć po 2-3 łyżki farszu, dobrze zawinąć (może być w rulon lub tak jak na krokieta)i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch każdego naleśnika posmarować koncentratem pomidorowym, na koniec posypać oregano oraz startym żółtym serem. 

Naleśniki po meksykańsku zapiekać ok 10-15 minut w 180C góra-dół bez termoobiegu. 
Smacznego! 💓



 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)