Biała kiełbasa zapiekana w czerwonym aromatycznym winie ze śliwkami




Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w czerwonym winie oraz suszonymi śliwkami.

Składniki:
Biała parzona kiełbasa- 6 sztuk
2 cebulę
Garść suszonych śliwek
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
olej

Cebulę obrać i pokroić w krążki, śliwki przekroić na pół a na kiełbasie zrobić nacięcia. 
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę cebuli, na to ułożyć białą kiełbasę oraz posypać suszonymi śliwkami. Wierzch kiełbasy posmarować olejem, następnie wyłożyć na kiełbasę resztę cebuli. Całość zapiekać w 180 C przez ok 45 minut pod przykryciem, po tym czasie wyjąć kiełbasę z piekarnika odsłonić pokrywę zalać czerwonym winem i dalej zapiekać przez ok 20 minut już bez przykrycia.
Biała kiełbasa zapiekana w czerwonym winie jest rewelacyjna w smaku. Przełamanie słodkiej śliwki z winem na białej kiełbasie daje niesamowity posmak. 
Smacznego!!💓

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)