Ciasto czekoladowe z nutellą i orzechami




Przepis na pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z nutellą w środku 😍 Ciasto bardzo łatwe do zrobienia i znika z blaszki w ciągu 1 dnia 😀

Ciasto
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao

Składniki dodajemy po kolei do rondelka, mieszamy i podgrzewamy jak na polewę. Następnie studzimy.

5 jaj
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru 
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę na sztywno i dodajemy: przestudzoną polewę, mąkę, żółtka, cukier puder, proszek oraz sodę.

Ciasto pieczemy w 170C, góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto dzielimy na pół (przekrajamy wzdłuż) Blaszka 25x40

Masa śmietanowa z nutellą :

200g śmietanki 30%
400g serka białego ( ja użyłam serka kanapkowego śmietankowego)
350g nutelli
2 łyżeczki żelatyny + 30ml wrzącej wody

Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodać do niej serek oraz nutellę. Wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. 
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Żeby zahartować krem do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżeczki kremu, wymieszać a następnie przelać krem z żelatyną do masy z nutellą. Chwilę jeszcze miksować i gotowe. 


Na spód ciasta wylewamy cały krem i rozsmarowujemy po całości. Krem przykrywamy druga połówką ciasta.

Polewa na ciasto:

40ml śmietanki 30%
80g czekolady mlecznej
Garść orzechów włoskich

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , następnie dodać śmietankę, wymieszać i polewa gotowa. 
Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto a wierzch posypać orzechami.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin i można zajadać.
Smacznego!💓

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

Pączki domowe, mięciutkie i pyszne!

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)