Ciasto czekoladowe z nutellą i orzechami
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
Składniki dodajemy po kolei do rondelka, mieszamy i podgrzewamy jak na polewę. Następnie studzimy.
5 jaj
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę na sztywno i dodajemy: przestudzoną polewę, mąkę, żółtka, cukier puder, proszek oraz sodę.
Ciasto pieczemy w 170C, góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto dzielimy na pół (przekrajamy wzdłuż) Blaszka 25x40
Masa śmietanowa z nutellą :
200g śmietanki 30%
400g serka białego ( ja użyłam serka kanapkowego śmietankowego)
350g nutelli
2 łyżeczki żelatyny + 30ml wrzącej wody
Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodać do niej serek oraz nutellę. Wszystko miksujemy, aż składniki się połączą.
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Żeby zahartować krem do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżeczki kremu, wymieszać a następnie przelać krem z żelatyną do masy z nutellą. Chwilę jeszcze miksować i gotowe.
Na spód ciasta wylewamy cały krem i rozsmarowujemy po całości. Krem przykrywamy druga połówką ciasta.
Polewa na ciasto:
40ml śmietanki 30%
80g czekolady mlecznej
Garść orzechów włoskich
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , następnie dodać śmietankę, wymieszać i polewa gotowa.
Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto a wierzch posypać orzechami.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin i można zajadać.
Smacznego!💓
Komentarze
Prześlij komentarz